Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Paris-Brest

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Ett klassiskt, festligt och franskt bakverk med nougatmousse och pate á choux-deg. Här är en förenklad variant.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Hacka nougaten grovt. Koka upp vispgrädden tillsammans med mjölken. Dra kastrullen från plattan och tillsätt snabbt all nougat. Mixa slätt med stavmixer. Låt kallna i kylen, helst över natten men i minst 2-3 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Möt upp vatten, mjölk, smör, salt och socker i en kastrull och låt koka upp. Rör ner mjölet i den kokande vätskan. Rör kraftigt med en slev i några minuter på medelvärme tills degen börjar bli fast, jämn och lite glansig. Lite av degen brukar fastna i kastrullens botten men det är ingen fara.
  4. Häll över degen i en bunke. Vispa ner ett ägg i taget i den varma degen med en elvisp. Vispa ordentligt, men på låg hastighet, mellan varje tillsatt ägg.
  5. Rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 22 cm i diameter. Använd gärna en tallrik eller kakform som mall. Spritsa smeten längs insidan av den uppritade cirkeln. Spritsa ytterligare en sträng på insidan av den första degcirkeln. Spritsa en tredje sträng av smeten ovanpå de första två. Strö mandelspån på toppen.
  6. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills bakverket har svällt upp och blivit gyllenbrunt. Det är viktigt att kransen är ordentligt gräddad, annars kan den sjunka ihop. Använd gärna varmluftsugn. Låt kransen svalna.
  7. Ta ut nougatmoussen ur kylen, den kommer fortfarande att vara rinnig. Vispa den kalla nougatsmeten med elvisp till en fluffig, gräddliknande konsistens.
  8. Skär av toppen från pate á chouxkransen. Fyll nougatmoussen i en spritspåse försedd med en krustyll. Spritsa krämen i kransen och lägg sedan tillbaka locket. Pudra kransen med florsocker och servera.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.