Mycket uppskattad nyårsrätt som även går hem på andra fester än nyår.
Instruktioner
- Börja med svampkrämen. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och finhacka svampen smått. Fräs de båda löksorterna och svampen i matfettet i en kastrull tills all vätska kokat in. Låt kallna.
- Vispa crème fraichen riktigt fast, gärna med elvisp. Vänd ner svampfräset och smaksätt med soja, salt och peppar. Ställ kallt till servering.
- Skala och finhacka löken till såsen. Fräs löken i hälften av matfettet i en kastrull. Tillsätt socker och peppar och låt fräsa tills sockret smält och börjar bli brunt.
- Häll på vattnet och tillsätt fond, vinäger och soja. Låt koka utan lock ca 10 min.
- Vispa i maizenaredningen och låt koka 1 min. Rör i resterande matfett.
- Putsa och skär oxfilén i 8 tjocka skivor. Linda parmaskinkan runt om köttet och fäst ihop med små trästickor. Bryn köttet runt om i matfettet i en stekpanna och krydda med salt och peppar.
- Ställ köttet på ett ugnssäkert fat. Sätt in fatet vid servering och tillaga mitt i ugnen i 225°C, 10-15 min beroende på om köttet är kallt eller hur pass stekt man vill ha det.
- Servera oxfilén toppad med svampkräm, med såsen, klyftpotatis och tomatsallad.
Publicerat den
20 december 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Hej! Det var denna oxfilén jag pratade om...
Åt svampkrämen och balsamvinägersåsen till helstekt älgkalventrecôte och ugnsbakade potatishalvor. Var verkligen hur gott som helst, en av de godaste rätter vi gjort! Tack för receptet!
Har bjudit på denna rätt vid ett antal gånger. Svampkrämen och balsamvinägersåsen är otroligt god. Har vid ett tillfälle bytt ut oxfilén och parmaskinkan mot helstekt fläskytterfilé och knaperstekt bacon. Detta är ett av de godaste rätter som vi har gjort. Har fått väldigt mycket beröm vid samtliga tillfällen som vi bjudit på detta. Tack så otroligt mycket för receptet!