Ett saftigt matbröd välfyllt med både frukt och hasselnötter. Det blir extra fint när man formar det till stora löv. Brödet serveras i Kaffehuset på Gunnebo Slott, Mölnlycke.
Instruktioner
- Skär frukten i grova bitar och lägg i en bunke.
- Låt vattnet koka upp, häll det över frukten och låt stå ca 30 min.
- Sila ifrån vattnet - men spara spadet! Fyll på med resterande vatten och låt det bli fingervarmt 37 grader.
- Häll vatten, rågmjöl och det mesta av vetemjölet, spara lite till utbakningen i en bunke.
- Smula över jästen och arbeta degen kraftigt, helst i maskin under ca 10 minuter.
- Rosta nötterna under tiden.
- Sätt ugnen på 200 grader och rosta hasselnötterna i en långpanna 5-10 minuter.
- Låt nötterna svalna något och gnugga sedan bort skalen.
- Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
- Blanda ner den uppblötta frukten, nötterna och saltet i degen. Arbeta degen 1-2 minuter.
- Låt jäsa under bakduk ca 1 timme, har du tid, låt gärna jäsa 2 timmar.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma till limpor.
- Låt jäsa i väl mjölad korg eller på mjölade handdukar, ca 1 timme.
- Värm en plåt i ugnen, täck med bakplåtspapper och vänd upp de jästa limporna på plåten.
- Gör ev några snitt med vass kniv, så limporna liknar löv.
- Grädda i ugnen 35-45 minuter.
- Låt svalna under bakduk.
Publicerat den
5 april 2009
Liknande recept
Skriv kommentar