Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Påskbröd med frukt och nötter

 
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Ett saftigt matbröd välfyllt med både frukt och hasselnötter. Det blir extra fint när man formar det till stora löv. Brödet serveras i Kaffehuset på Gunnebo Slott, Mölnlycke.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skär frukten i grova bitar och lägg i en bunke.
  2. Låt vattnet koka upp, häll det över frukten och låt stå ca 30 min.
  3. Sila ifrån vattnet - men spara spadet! Fyll på med resterande vatten och låt det bli fingervarmt 37 grader.
  4. Häll vatten, rågmjöl och det mesta av vetemjölet, spara lite till utbakningen i en bunke.
  5. Smula över jästen och arbeta degen kraftigt, helst i maskin under ca 10 minuter.
  6. Rosta nötterna under tiden.
  7. Sätt ugnen på 200 grader och rosta hasselnötterna i en långpanna 5-10 minuter.
  8. Låt nötterna svalna något och gnugga sedan bort skalen.
  9. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
  10. Blanda ner den uppblötta frukten, nötterna och saltet i degen. Arbeta degen 1-2 minuter.
  11. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme, har du tid, låt gärna jäsa 2 timmar.
  12. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma till limpor.
  13. Låt jäsa i väl mjölad korg eller på mjölade handdukar, ca 1 timme.
  14. Värm en plåt i ugnen, täck med bakplåtspapper och vänd upp de jästa limporna på plåten.
  15. Gör ev några snitt med vass kniv, så limporna liknar löv.
  16. Grädda i ugnen 35-45 minuter.
  17. Låt svalna under bakduk.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.