Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Passionsfruktspaj

 
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Här är en riktig favoritpaj som passar bra istället för tårta. Underbart sötsur, fruktig och med en ljuvligt mör pajbotten.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smörj en pajform, ca 24 cm i diameter. Blanda samman mjöl, florsocker, vaniljsocker och salt. Tillsätt smöret i småbitar och arbeta ihop till en grynig massa, för hand eller i en mixer.
  2. Blanda äggula och vatten och arbeta in i degen, bara precis så att degen hänger samman. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Lägg över degen i pajformen. Ta gärna hjälp av kaveln; rulla upp degen på kaveln och rulla sedan ut den i formen.
  3. Tryck fast degkanterna. Ställ in pajskalet en timme i kylen eller 10-15 minuter i frysen. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader.
  4. Gröp ur fruktköttet ur passionsfrukterna. Värm det 1-2 minuter i en teflonpanna med 1 tsk vatten så lossnar fruktköttet lättare från kärnorna. Rör runt lite.
  5. Sila fruktmassan och pressa ut så mycket saft som möjligt. Det ska bli 1 dl saft. Om det inte blir tillräckligt kan du fylla på med citron- eller apelsinsaft. Tillsätt sockret.
  6. Rör samman ägg och grädde. Blanda ner det i saften. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda ca 20 minuter. Fyllningen ska precis stelna och fortfarande vara lite krämig i mitten. Om kakan inte är färdig efter 20 minuter kolla den då var 5:e minut, den ska absolut inte överbakas utan vara krämig.
  7. Andra smaker: Saften från passionsfrukterna går att byta mot citrussaft. Ett annat tips är att köpa koncentrerad exotisk juice och spetsa den med lite citronsaft, det blir också väldigt gott. Oavsett vad du väljer för sorts vätska så ska det alltid vara 1 dl.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.