Härligt nötig paj med en sås som inte går av för hackor.
Instruktioner
- Pajdeg: Vispa smör, socker och salt tills blandningen är krämig. Tillsätt det halva vispade ägget och vispa eller kör i marberedare på hög hastighet i 30 sekunder. Tillsätt mjölken och vispa eller kör i 2 minuter till. Tillsätt mjölet och kör några sekunder tills degen grynat sig.
- Forma till en platt bulle som får vila i kylskåp minst en timme. Tryck ut i smord pajform och låt vila i kylskåp minst 15 minuter.
- Värm ugnen till 180 grader.
- Fyllning: Rör ihop socker, sirap, äggulor och ägg till en jämn smet. Smält det osaltade smöret i kastrull tills det är nötbrunt men inte bränt. Häll det i smeten.
- Fördela pecannötterna i formen och förgrädda i 10 minuter. Häll smeten i pajformen och grädda alltsammans i ca 45 minuter. Smeten höjer sig och skall var dallrig när man tar ut pajen. Sen sjunker den hastigt igen som en sufflé.
- Såsen: Blanda grädde, vanilj, cognac och likör. Vispa tills grädden börjar tjockna. Tillsätt créme fraiche och fortsätt vispa tills mjuka toppar bildas.
- Pajen håller sig gott och väl en vecka i kylskåp och blir bara godare med tiden.
Publicerat den
12 april 2011
Liknande recept
Skriv kommentar