En otroligt vacker och god tårta inspirerad av den läckra desserten Pêche Melba. Kladdkakebotten, hallonmousse, persikomousse och hallonsås i en och samma tårta!
Instruktioner
- Botten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Bryt eller hacka chokladen i mindre bitar. Smält smöret i en kastrull och ta från plattan. Tillsätt chokladen och rör till en jämn smet. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt. Tillsätt äggen, ett i taget och vänd till sist ner vetemjölet.
- Klipp ut en rundel av bakplåtspapper lika stor som bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Lägg papperet i bottnen och smöra kanterna på formen. Häll smeten i formen och grädda bottnen mitt i ugnen i 25-30 minuter, den ska vara lite kladdig i mitten. Låt kakan svalna. Ta bort kanten på formen och diska den innan du sätter tillbaka den runt bottnen.
- Hallonmousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp hallonen i en kastrull och låt koka i 2-3 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt det svalna en stund. Blanda hälften av hallonpurén med färskosten och florsockret. Vispa grädden mellanfast. Smält gelatinbladen i resten av hallonpurén i en kastrull på låg värme. Låt det svalna en stund och blanda ner det i hallonfärskosten. Blanda till sist ner grädden. Fyll formen med moussen. Låt moussen stelna i kylskåpet i ett par timmar.
- Persikomousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Skala persikorna och mixa dem med en stavmixer till en fin puré, du behöver 2 dl. Vispa ner florsockret i purén. Vispa grädden mellanfast i en skål. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och värm dem försiktigt i en kastrull med lite av purén tills gelatinet har smält. Blanda ner det i den kalla purén. Vänd ner grädden i smeten, börja med en liten klick i taget så grädden inte blir simmig. Fyll tårtan med moussen och ställ den i frysen för att stelna i ett par timmar.
- Hallonsås:
Koka upp hallon, socker, citronsaft och Maizena. Låt det koka i någon minut. Sila såsen och låt den kallna och förvaras i kylen tills servering.
- Ställ tårtan i kylskåp ett par timmar före servering. Garnera den med hallonsås, rostade mandelspån, persikoskivor och hallon.
Publicerat den
29 september 2015
Liknande recept
Skriv kommentar