Fläskfilén blir extra mör om skivorna marineras ca 1 tim i olivolja före stekningen. Om man gör det, skall man inte ha smör i stekpannan när man skall steka filéerna.
Ärtpurén har andra fördelar än att det är gott till fläskfilén. Gröna ärter är bland de nyttigaste råvaror som finns.
Instruktioner
- Skala löken och tärna den fint. Smält 10 g smör i en kastrull och fräs löken tills den börjar mjukna. Lägg i de frysta ärterna och blanda ordentligt. Häll på buljongen och låt sjuda 20 min på svag värme.
- Skölj fläskfilén och torka av den. Skär bort ev fett och synliga hinnor. Skär fläskfilén i 12 skivor, ca 3 cm tjocka. Hetta upp resten av smöret i en teflonstekpanna och stek fläskfilén 2 min på varje sida. Sänk värmen, salta och krydda med grovmalen svartpeppar på båda sidor. Stek ytterligare 3 min på varje sida. Lägg upp köttet och håll det varmt.
- Vispa ihop stekskyn i stekpannan med sherry och grönsaksbuljong och låt allt koka upp. Smaka av med salt och finmalen svartpeppar och vispa ner crème fraiche. Håll såsen varm.
- Låt ärterna rinna av och puréa dem genom en sil. Lägg purén i en kastrull och hetta långsamt upp det. Rör ner grädden, krydda med citron och dragon och smaka av med salt och peppar. Lägg upp purén på 4 förvärmda tallrikar och strö över hackad persilja. Lägg upp köttet och häll på såsen. Servera genast.
Publicerat den
10 juni 2010
Liknande recept
Skriv kommentar