Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Pepparrotsgädda.

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 50 minuter
Skriv ut

Pepparrotsgädda förknippas oftast med en väldig massa ben. Här skärs gäddan till filéer som benas ur med en pincett eller en liten plattång. Naturligtvis blir det lite ben kvar i fiskköttet men det går att bortse ifrån. Gädda anses av många som en skräpfisk, men när den skurits till filé blir det helt andra smaker som framträder. Servera den kokta gäddan med en pepparrotssås gjord på den underbar fiskbuljongen, lite vin och grädde samt mycket riven pepparrot, kokt potatis och kokta morötter i strimlor samt eventuellt skirat smör passar också bra som tillbehör.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rensa och filéa gäddan, spara ben och huvudet, men ta bort gälarna ur huvudet, spara även det som man skär bort från insidan av slaksidan samt det som finns runt fenorna. Man bör räkna med ca 200 g fiskfilé/portion.
  2. Ansa purjolöken, skala selleri, morot och pepparrot och skär dem i mindre bitar, skölj persiljan i kallt vatten.
  3. Skölj ben och huvud från gäddan noga, lägg det i en gryta och häll på vatten och låt koka upp, skumma noga. Lägg ner grönsakerna samt kryddorna och häll i vinet samt saften från den halva citronen, koka upp och låt småsjuda ca 30 minuter. Sila buljongen och häll över den i en platå.
  4. Skär gäddfiléerna i lagom stora portionsbitar och lägg ner dem i den sjudande buljongen, låt sjuda i 15 minuter. Om gäddan hade rom så låt den koka med och använd den som extra garnering.
  5. Använd buljongen till att göra en stark pepparrotssås på.
  6. Lägg upp fisken på varmt serveringsfat och garnera varje fiskbit med en citronskiva och lite riven pepparrot, servera genast.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.