Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Per Morbergs gulaschgryta

En värmande gulasch med lite sting att sörpla i sig efter en dag på fjället, bättre än så blir det knappast! Gulaschgryta är en traditionell ungersk rätt och är en blandning mellan gryta och soppa, lite beroende på hur man föredrar den – med stora eller mindre bitar. Per Morberg gör en gulaschgryta på vildsvin vilket kan kännas lite annorlunda, men också oväntat gott och passande med sin viltsmak. Visst går det lika bra att använda nötkött om man föredrar det, gör då som Per Morberg och välj högrev till din gulasch. En enklare anrättning – och dessutom kanske mer uppskattad av barnen – får du om du gör din gulaschgryta med köttfärs.


Salta, peppra och bryn kotletterna gyllenbruna i smör i en järngryta. Skala och skär rotfrukter och lök i bitar och låt dem bryna med kotletterna på slutet. Tillsätt buljong, lagerblad, vitpepparkorn,...

3 h
4

Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Koka upp köttet en gång i kallt vatten för att blanchera det. Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten. Skala och skölj gr...

1 h 30 min
4
10

Bryn köttet runt om i metfett tillsammans med lök och vitlök. Låt det mesta av det överblivna fettet rinna av. Rör ner vatten, ketchup, worcestersås, frarinsocker, salt, paprikapulver och torrsenap...

6-8
3

Putsa köttet fritt från hinnor och fett. Skär i jämnstora, små bitar. Hacka löken och pressa vitlöken. Strimla paprikan. Stek lök och vitlök i olja några minuter utan att det tar färg. Höj värmen o...

4-5

Grovhacka löken. Fräs löken och köttet. Lägg i kryddorna, tomaterna, buljongtärningen, hackad vitlök och vattnet. Koka under lock tills köttet är mört. Rör ibland, är köttgrytan för tunn ta av locket...

1 h 30 min
4

Skär köttet i 3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna med smör. Lägg över köttet i en gryta. Klyfta löken, riv vitlöken och fräs med det med köttet. Salta och krydda grytan med ci...

4-6

Sätt ugnen på grill och lägg in paprikorna på galler högt upp i ugnen. Vänd dem med jämna mellanrum tills dom blivit svarta i skalet. Lägg dom sedan i en plastpåse och knyt den. Hacka sedan lök och ka...

30 min
5

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en limpform á 1 ½ l. Smält smöret. Stöt kardemumman i en mortel. Blanda mjöl, socker, kardemumma och bakpulver i en bunke. Blanda ner smör och...

12-16
7

Fräs nötfärs, lök, vitlök och kummin i smöret i en stor gryta. Blanda ner potatis, morötter, palsternacka, mejram och lagerblad. Tillsätt ajvar relish och vatten. Koka under lock på svag värme till...

4
1

Koka upp vatten i en kastrull för att förbereda vattenbad. Bryt sönder chokladen på en tallrik och ställ över det kokande vattnet och låt chokladen smälta helt. Fördela fram ägggulorna och vispa gr...

1 h 15 min
4

Strimla kyckling, stek tillsammans med strimlad paprika och rödlök. Tillsätt matlagningsgrädde, sist använde jag bara en men den här gången hade var kycklingfileérna större och vi hade en paprika till...

30 min
4
36

Sätt ugnen på 225 grader. Skär kycklingfiléerna i portionsbitar och lägg dem i en ugnsfast form. (Vill du ha lite färg på filéerna så bryn dem på båda sidor några minuter i en stakpanna). Salta och p...

45 min
4
29

Lägg kycklingfiléerna i en smord form. Rör ihop crème fraiche och salsa. Bred blandningen över fileérna. In i ugnen på 200 grader i ca 25 min. Strö gärna över hackad persilja. Servera med pressad...

30 min
3-4
28

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål och ställ åt sidan. Rör ihop smält smör, farinsocker och socker i en annan skål. Häll i vaniljsocker, ägg och äggula och vispa...

15
14

Smula jästen. Smält smöret och häll på mjölken, jumma till 37 grader. Häll det över jästen och rör ut. Tillsätt resten av ingredienserna. Spara lite mjöl till utbaket. Knåda samman och låt jäsa i 30 m...

38 min
24-25
12

Skålla och mal mandeln. Låt keson rinna av i en sil. Vispa ägg, äggulor och 2 dl grädde i en bunke. Tillsätt keso och mandel. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Grädda i ca 60 min i 175 grader....

1 h 15 min
4
12

Blanda alla torra ingredienser utom vaniljpulver och stevia. Vispa ihop övriga ingredienser. Tillsätt morötterna och rör om. Blanda i mjölblandningen, blanda till en slät smet. Häll i smörjad form....

25
11

Dela filén på längden, dela den sedan i ytterligare 3 delar per längd. Salta och peppra och lägg i ugnsform. Vispa ihop crème fraiche, grädde, soja, mango chutney och sambal oelek. Slå det över köttet...

1 h
4-6
11

Skrapa och skölj grisfötterna. Tag bort borst. Klyv dem och lägg dem i en gryta. Häll på vatten så att fötterna täcks ordentligt, annars mörknar de delar som kommer ovanför vattnet. Koka upp och s...

3 h
4
8

Koka pastan. Skär fläskfilén i ganska tunna skivor, stek i lite smör. Salta och peppra. Smula sönder buljongtärningen och häll på lite vatten, låt koka i ett par minuter. Lägg i färskosten och...

30 min
4
8

Sätt ugnen på 200 grader. Pressa ner vitlöksklyftorna i cremé fraichen och rör om. Lägg kycklingen i en ugnsform, salta och peppar kycklingen. Häll över vitlöksröran över kycklingen, slå sedan...

1 h
4
7

Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Bryn 3 min på varje sida. Skär purjolöken i sneda skivor. Skala och hacka vitlöken. Fräs grönsakerna i margarinet några minuter. Smaksätt med ingefära och smula i...

30 min
4
7

Putsa bort alla hinnor på köttet. Blanda socker, nitritsalt och örtkryddor i en skål. Gnid in steken med kryddblandningen i köttet och lägg i dubbla palstpåsar i en bunke i kylen. Vänd en gång pe...

12 h 20 min
6-8
7

Smula jästen – strö på salt – rör ut jästen med lite av vattnet – häll på resten av vattnet – tillsätt mjölet och rör om. Täck bunken och låt jäsa i ca två timmar (gärna längre – 3 – 4 timmar, hemligh...

4 h
5-6
7

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.