Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Per Morbergs gulaschgryta

En värmande gulasch med lite sting att sörpla i sig efter en dag på fjället, bättre än så blir det knappast! Gulaschgryta är en traditionell ungersk rätt och är en blandning mellan gryta och soppa, lite beroende på hur man föredrar den – med stora eller mindre bitar. Per Morberg gör en gulaschgryta på vildsvin vilket kan kännas lite annorlunda, men också oväntat gott och passande med sin viltsmak. Visst går det lika bra att använda nötkött om man föredrar det, gör då som Per Morberg och välj högrev till din gulasch. En enklare anrättning – och dessutom kanske mer uppskattad av barnen – får du om du gör din gulaschgryta med köttfärs.


Bryn köttet runt om i metfett tillsammans med lök och vitlök. Låt det mesta av det överblivna fettet rinna av. Rör ner vatten, ketchup, worcestersås, frarinsocker, salt, paprikapulver och torrsenap...

6-8
3

Salta, peppra och bryn kotletterna gyllenbruna i smör i en järngryta. Skala och skär rotfrukter och lök i bitar och låt dem bryna med kotletterna på slutet. Tillsätt buljong, lagerblad, vitpepparkorn,...

3 h
4

Putsa köttet fritt från hinnor och fett. Skär i jämnstora, små bitar. Hacka löken och pressa vitlöken. Strimla paprikan. Stek lök och vitlök i olja några minuter utan att det tar färg. Höj värmen o...

4-5

Grovhacka löken. Fräs löken och köttet. Lägg i kryddorna, tomaterna, buljongtärningen, hackad vitlök och vattnet. Koka under lock tills köttet är mört. Rör ibland, är köttgrytan för tunn ta av locket...

1 h 30 min
4

Skär köttet i 3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna med smör. Lägg över köttet i en gryta. Klyfta löken, riv vitlöken och fräs med det med köttet. Salta och krydda grytan med ci...

4-6

Fräs nötfärs, lök, vitlök och kummin i smöret i en stor gryta. Blanda ner potatis, morötter, palsternacka, mejram och lagerblad. Tillsätt ajvar relish och vatten. Koka under lock på svag värme till...

4
1

Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Koka upp köttet en gång i kallt vatten för att blanchera det. Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten. Skala och skölj gr...

1 h 30 min
4
10

Sätt ugnen på 225 grader Skala och skiva kålrabbin. Koka dem i vatten och salt tills de blir “böjbara”. Tar inte många minuter, men beror på hur tjocka skivorna är. Lägg dem i en form och fördela v...

50 min
4

Värm ugnen till 200 grader. Pajdeg Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, c...

55 min
8-10

Skär av den nedre delen på sparrisen. Skala sparrisarna noggrant, börja cirka 3 cm från toppen. Koka sparrisskalen i buljongen i cirka 5 minuter. Sila av skalen och ställ buljongen åt sidan. Skär av s...

4

1. Skala potatisen och tärna i 1 cm stora kuber. Råstek potatisen i hälften av oljan och smöret i en stekpanna. Under tiden, skär upp köttet i lika stora tärningar och finhacka löken. 2. Stek först...

37 min
4
1

Den mustiga gulaschgrytan värmer gott och passar både till vardag och fest. Olivoljan förhöjer smakerna. Servera med nybakat bröd, en klick yoghurt och ett kraftigt rödvin. Laga en riktigt stor sats s...

1

Skär purjolöken och den gula löken i stora bitar. Täck kycklingen med vatten och låt koka tillsammans med purjon, gula löken, vitlöken, rosmarin, timjan, dragon och gurkmeja till dess att kycklingkö...

1

Tärna potatisen, löken, köttet och korven och stek bitarna i smör i en stor stekpanna. Stek i omgångar om du bara har en liten panna. Smaka av med salt och peppar. Vill du gräddstuva pytten lägger du...

4
1

Gör så här: Vispa smör och socker i 5 minuter i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda i vattnet och mjölet och knåda ihop degen utan att överarbeta den. Du kan också blanda al...

50 min
4
1

Sätt ugnen på 225ºC. Blanda alla ingredienser till marinaden och smaka av tills det blir en behaglig smakkombination av sött och starkt. Testa dig fram till vad du tycker är gott. Rulla och dop...

4

BBQ-sås: Kör alltsammans i en mixer till det blir en slät sås. Spett: Skär bort fettkanter och senor från köttet. Skär ”fingerstora” bitar och trä på spetten, som har fått ligga i vatten innan....

4

Skala, dela och ta ur kärnorna på äpplena. Skär upp dom i bitar. Lägg i en bunke och blanda ner alla ingredienser. Mosa ner kexet och rör om. Fördela upp äpplena på smördegen och vik över degen...

4

Skär sidfläsket och champinjonerna fint. Finhacka vitlöken. Bryn köttet i en panna med smör. Fräs sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrunt och ha sedan i t...

1 h 30 min
4

Smält smöret och kör kexen i en mixer eller smula sönder kexen till ett fint puder med händerna. Blanda med det smälta smöret till en klump. Tryck ut degen i botten på en pajform. Grädda i ugn...

1 h
8

Blanda ihop alla ingredienser och fördela på rågbrödet. Toppa med en dillkvist....

4

Skiva löken. Kärna ur och strimla paprikorna. Fräs löken i smör och lägg över i en gryta. Bryn färsen. Lägg den i grytan och blanda ner paprika och passerade tomater. Tillsätt salt och kryddor. Låt...

4

Skala och finhacka löken. Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig. Häll i konjaken (snåla inte, men se up...

45 min
4

Skala och skiva lök och potatis. Kärna ur, skölj och skiva paprikorna. Bryn köttfärsen grynig i lite av smöret i en stekpanna på medelstark värme. Lägg över i en gryta och blanda i potatisen....

20 min
4

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.