Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Per Morbergs köttgryta med nötkött

En värmande köttgryta en kall höstkväll är en smakupplevelse utöver det vanliga. Särskilt om tv-kocken Per Morberg står för receptet. Hemligheten för att få till en gryta med perfekt konsistens på köttet är att låta den puttra länge, länge. Tillslut faller köttet nästan isär och har sugit åt sig alla smaker från tillbehören i grytan. Passa på att göra en extra stor laddning när du ändå är i farten, perfekt att frysa in i portionspåsar och ta fram vid stressigare tillfällen. Nästa gång grytan tas fram, testa då att göra Per Morbergs franska köttgryta Boeuf Bourguignon gjord på högrev från nöt. Med så många fantastiska smaker i en och samma gryta går det inte att bli besviken! Eller varför inte prova en annan av Per Morbergs köttgrytor – dillkött gjort på kalv, en klassisk och välsmakande husman för alla smaklökar!


Skär upp köttet i gryt stora bitar, pudra över vetemjöl och bryn i smör eller olja tills de får fin färg. Salta och peppra. Vispa ur pannan väl efter varje stekning och häll över i grytan. Stek sed...

2 h
5
16

Bryn köttet i lagom stora bitar i en stekgryta. Krydda med salt, peppar och Piffi allkrydda. Häll 5 dl vatten över och låt det småputtra i ca 30-45 minuter. Tillsätt sedan morötter, selleri, gul...

4
12

Skär köttet i små tärningar och stek snabbt på hög värme tills det fått färg. Lägg i en gryta. Häll vattnet i grytan och börja koka på medelhög värme. Tillsätt svartpepparkornen, buljongtärningarna...

4
8

Putsa köttet och skär det i mindre bitar. Fräs köttet i stekpannan tills det har fått lite färg. Skala löken, skär den i klyftor. Skala morötter. Skiva morötterna och skär paprikan i bitar. Häll i...

2 h
3-4
4

Skär köttet i sockerbitsstora bitar. Skala löken och skär den i klyftor. Lägg alltsammans i en kastrull. Häll över Coca-Cola, juice vatten och soja. Tillsätt lätt krossade enbär, peppar oc...

2
3

Blanda allt i en stor gryta och låt det stå i minst 3 timmar. Ex: Du kan göra den på kvällen innan och sen tillaga den till middag dan efter, det gör ingenting att den står längre än 3 timmar som jag...

3 h 30 min
10
3

Strimla köttet och fräs det i en stekpanna. Lägg det frästa köttet i en gryta, tillsätt vatten, ananasjuice, tomatpuré, chilisås, soya och ingefära. Koka på svag värme 10-12 minuter. Strimla purjol...

4
2

Lägg smör i en hög stekpanna och stek det strimlade nötköttet så det får lite färg. Häll därefter i burken med Sweet & Sour, rör runt tills det är varmt. Smaka av med ev lite salt. Man kan ha i lite...

2
2

Hacka löken och vitlöken och fräs i lite smör. Skär köttet i strimlor och häll i det och låt det steka tills det är genomstekt. Dela tomaterna och äpplerna i valfri storlek och lägg även i dessa....

30 min
2-4
2

I en kastrull bryn grytbitarna i olivoljan, riv den gula löken och ta i den.Ta nu i buljongtärningen, kryddpepparkornen, tomatpurén, vattnet, persiljan,sockret samt krydda med salt och peppar. Låt all...

2

Bryn grytbitarna så att de får färg. Häll i vatten så det täcker köttbitarna. Häll i salt, paprikakrydda, pepparmix och buljongtärning och låt puttra i ca 1-2 timmar. Hacka löken och lägg ned i gr...

2 h
5
2

Skär högreven i mindre grytbitar. Strimla bacon. Skala smålökarna och morötterna. Skär morötterna i ca 1 cm bitar. Hacka vitlöken och tärna paprikan. Dela champinjonerna i 4:e delar. Bryn grytbita...

2 h
4
2

Dela eventuellt större grytbitar i mindre bitar och stek på hög värme i en panna tills de fått stekyta. Lägg i grytan tillsammans med burkchampinjonerna, kryddorna, buljongtärningarna och merparte...

2 h
4-6
2

Tärna köttet i 3x3 cm stora bitar. Skär löken i mindre klyftor. Strimla purjon. Skär paprikorna i tärningar. Skär morötterna i mindre bitar. Bryn köttet i smöret i en kastrull. Tillsätt lök, pur...

40 min
4-5
1

Bryn köttet i oljan. Blanda i bitar av svamp och bambuskott, böngroddar, strimlad selleri och morötter. Späd med vatten, droppa i lite soja och buljong eller kalvfond. Låt grytan småkoka 25 35 minu...

50 min
4
1

Bryn kött, lök och spiskummin i lite matfett. Tillsätt rödvin, morot, kålrot och resten av kryddorna, låt koka ur stekpannan ett tag, flytta över till en gryta, låt puttra i minst 1,5 timmar. Ti...

4
1

Strimla köttet. Bryn det i smör i en gryta. Salta och peppra. Häll på vatten och kalvfond. Låt köttet sjuda under lock i ca 15 minuter. Blanda crème fraiche och mjöl. Rör ner det i grytan. Låt kok...

4
1

Bryn köttet i oljan Häll i vatten så det täcker köttet Skala lökarna och lägg dem hela i grytan Tillsätt vitlöken,rödvin,tomatpuré,salt,peppar lagerblad.Låt grytan sjuda ca 60 min Smaka av grytan...

4
1

Strimla löken, hacka vitlöken, skär paprikan i bitar och strimla urkärnad pepparfrukt. Skär köttet i tärningar och bryn det i olja. Salta och peppra. Tillsätt grönsakerna och löken, stek några minu...

6
1

Sätt ugnen på 160 grader.Hetta upp ett par msk olja i en ugnsäker gryta, som också har ett ugnsäkert lock. Bryn grytbitarna i omgångar så de inte blir kokta. Lägg köttet vid sidan om medan du fräser l...

4
1

Tärna köttet i 2-3 cm stora kuber, bryn det i omgångar i en het stekpanna och häll över i större gryta. Mixa i matberedaren: Chili, vitlök, lök, ingefära, mortlad kardemumma, samt lika delar korian...

3 h
5-6

Hacka grönsakerna i lagom stora bitar. bryn köttet i smör. Lägg köttet och grönsakerna (utom potatisen) i en gryta, tillsätt 1 liter vatten en köttbuljong tärning och två msk kalvfond. Koka upp...

2 h 30 min
2-3

Salta, peppra och bryn kotletterna gyllenbruna i smör i en järngryta. Skala och skär rotfrukter och lök i bitar och låt dem bryna med kotletterna på slutet. Tillsätt buljong, lagerblad, vitpepparkorn,...

3 h
4

Börja med att rensa fläskfilén och skär i 1cm stora skivor. Bryn i gryta tills köttet fått fin färg. Glöm inte att salta och peppra rikligt. Skala och hacka schalottenlöken i små bitar och stek till...

1 h 20 min
4

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.