Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Per Morbergs köttgryta med nötkött

En värmande köttgryta en kall höstkväll är en smakupplevelse utöver det vanliga. Särskilt om tv-kocken Per Morberg står för receptet. Hemligheten för att få till en gryta med perfekt konsistens på köttet är att låta den puttra länge, länge. Tillslut faller köttet nästan isär och har sugit åt sig alla smaker från tillbehören i grytan. Passa på att göra en extra stor laddning när du ändå är i farten, perfekt att frysa in i portionspåsar och ta fram vid stressigare tillfällen. Nästa gång grytan tas fram, testa då att göra Per Morbergs franska köttgryta Boeuf Bourguignon gjord på högrev från nöt. Med så många fantastiska smaker i en och samma gryta går det inte att bli besviken! Eller varför inte prova en annan av Per Morbergs köttgrytor – dillkött gjort på kalv, en klassisk och välsmakande husman för alla smaklökar!


Bryn köttet i lagom stora bitar i en stekgryta. Krydda med salt, peppar och Piffi allkrydda. Häll 5 dl vatten över och låt det småputtra i ca 30-45 minuter. Tillsätt sedan morötter, selleri, gul...

4
12

Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Koka upp köttet en gång i kallt vatten för att blanchera det. Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten. Skala och skölj gr...

1 h 30 min
4
10

Skär köttet i små tärningar och stek snabbt på hög värme tills det fått färg. Lägg i en gryta. Häll vattnet i grytan och börja koka på medelhög värme. Tillsätt svartpepparkornen, buljongtärningarna...

4
7

Skär köttet i sockerbitsstora bitar. Skala löken och skär den i klyftor. Lägg alltsammans i en kastrull. Häll över Coca-Cola, juice vatten och soja. Tillsätt lätt krossade enbär, peppar oc...

2
3

Hacka löken och vitlöken och fräs i lite smör. Skär köttet i strimlor och häll i det och låt det steka tills det är genomstekt. Dela tomaterna och äpplerna i valfri storlek och lägg även i dessa....

30 min
2-4
2

I en kastrull bryn grytbitarna i olivoljan, riv den gula löken och ta i den.Ta nu i buljongtärningen, kryddpepparkornen, tomatpurén, vattnet, persiljan,sockret samt krydda med salt och peppar. Låt all...

2

Skär högreven i mindre grytbitar. Strimla bacon. Skala smålökarna och morötterna. Skär morötterna i ca 1 cm bitar. Hacka vitlöken och tärna paprikan. Dela champinjonerna i 4:e delar. Bryn grytbita...

2 h
4
2

Strimla köttet. Bryn det i smör i en gryta. Salta och peppra. Häll på vatten och kalvfond. Låt köttet sjuda under lock i ca 15 minuter. Blanda crème fraiche och mjöl. Rör ner det i grytan. Låt kok...

4
1

Bryn köttet i oljan Häll i vatten så det täcker köttet Skala lökarna och lägg dem hela i grytan Tillsätt vitlöken,rödvin,tomatpuré,salt,peppar lagerblad.Låt grytan sjuda ca 60 min Smaka av grytan...

4
1

Sätt ugnen på 160 grader.Hetta upp ett par msk olja i en ugnsäker gryta, som också har ett ugnsäkert lock. Bryn grytbitarna i omgångar så de inte blir kokta. Lägg köttet vid sidan om medan du fräser l...

4
1

Hacka grönsakerna i lagom stora bitar. bryn köttet i smör. Lägg köttet och grönsakerna (utom potatisen) i en gryta, tillsätt 1 liter vatten en köttbuljong tärning och två msk kalvfond. Koka upp...

2 h 30 min
2-3

Salta, peppra och bryn kotletterna gyllenbruna i smör i en järngryta. Skala och skär rotfrukter och lök i bitar och låt dem bryna med kotletterna på slutet. Tillsätt buljong, lagerblad, vitpepparkorn,...

3 h
4

Bryn köttet runt om med smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Klipp baconet i bitar och fräs några minuter i stekpannan, vispa ur med lite vatten och häll över i grytan. Krydda med salt, s...

1 h 30 min
6-8

Värm ugnen till 200 grader. Blötlägg kikärtorna övernatten (vid tidsbrist använd konserverade). Koka kikärtorna 1-2 timmar beroende på hur gamla de är. Salta aldrig när du kokar någon typ av bönor d...

2 h 30 min
3-4

Strimla eller tärna köttet. Krossa enbär, vitpeppar och svartpeppar. Bryn köttet i smör samt olja i omgångar, strö lite kryddor i smöret samt oljan innan du lägger i köttet, kryddornas smak växer fr...

3 h
6

Skär köttet i 2 cm tjocka bitar. Klipp baconen i bitar och skär purjolöken fint. Skiva svampen. Bryn först bacon därefter kött, purjolök och cghmpinjoner. Lägg över i en gryta. Häll på tomatkross...

35 min
4

Skölj köttet och skiva i lagom bitar. Slå oljan i en gryta och lägg i köttet tillsammans med kryddorna, skivad lök, vitlök och skivade tomater, rör om och låt det puttra cirka 5 minuter. Tillsätt v...

1 h
2-4

Tärna sidfläsket. Skär köttet i små kuber, bryn sidfläsk och kött. Tillsätt hackad gul lök, vitlök, socker, stött kummin och stek under omrörning tills all vätska försvunnit. Ta bort grytan från pl...

2 h 30 min
4

Skär köttet i mindre bitar, bryn i stekpanna och lägg sedan över i en större gryta. Häll på vatten så det knappt täcker köttet, låt koka upp & skumma av noga. Tillsätt buljongtärningarna, lök, morötte...

4
51

Hacka löken, strimla köttet och klipp baconet i bitar. Stek baconet knaprigt i en stekpanna, lägg upp på hushållspapper. Stek köttet i samma odiskade panna tills det får lite färg. Tillsätt löken,...

30 min
6
8

Skala och hacka löken. Bryn köttet och fräs löken i smör i en stekpanna. Lägg över efterhand i en gryta. Tillsätt salt, peppar, rödvin och soja. Låt grytan koka ca 1 1/2 tim. Vispa ut mjölet i grä...

1 h 30 min
4
2

Skala rödlökarna och skär dem i klyftor. Fräs paprikapulver och kanelstänger i smör-&rapsolja i en gryta. Bryn köttet och lökarna i blandningen. Tillsätt vatten, vin och buljongtärningar. Salta...

4
1

Ansa och strimla köttet, Skär morötter och lök i skivor. Fräs lök och morötter i smör i en stekgryta. Lägg upp på ett fat. Öka värmen och bryn köttet gyllene. Krydda och tillsätt purén och soja....

4
1

Putsa köttet. Bryn det i flytande margarin. Hacka vitlökarna och tillsätt dessa. Rör också ner tomatpuré och mjöl. Häll över köttbuljongen och smaksätt med ingefära, kanel, salt och peppar. Låt allt p...

4
1

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.