Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Per Morbergs rödvinssås

En mustig rödvinssås till en saftig köttbit kan vara bland det bästa som finns. Lägg därtill en krämig potatis- eller rotfruktsgratäng och festmiddagen är komplett! Hemligheten när du tillreder en rödvinssås är att använda ett bra rödvin, egengjord kalvfond och låter såsen reducera sig tjock istället för att tillsätta redning. Det tar lite längre tid, men blir så mycket godare. Har du inte möjlighet att göra egen fond går det naturligvis bra att använda köpt kalvfond. Prova Per Morbergs helstekta dovhjort med rödvinssås, en rätt som smakar extra delikat en kall höstkväll. Du kan också testa att tillaga en köttgryta med rödvin enligt Per Morbergs recept – en rätt som garanterat kommer att imponera på alla som smakar den!


Salta, peppra och bryn kotletterna gyllenbruna i smör i en järngryta. Skala och skär rotfrukter och lök i bitar och låt dem bryna med kotletterna på slutet. Tillsätt buljong, lagerblad, vitpepparkorn,...

3 h
4

Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Koka upp köttet en gång i kallt vatten för att blanchera det. Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten. Skala och skölj gr...

1 h 30 min
4
10

Hacka schalottenlök, chili och vitlök. Stek detta mörkbrunt i en kastrull med olivolja tillsammans med rosmarin. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med någon minut. Tillsätt rödvin, vatten, socker, ka...

1 h
6
8

Bryn strutsfilén runt om i smöret. Krydda. Lägg i en eldfast form, häll på kalvfonden och ställ in i ugnen i 150 grader tills innertemperaturen är 67 grader. Ös köttet några gånger under tiden. Ta...

1 h 10 min
8
2

Anka: Ruta skinnet med en vass kniv. Stek den i stekpanna salta peppra. Lägg den i en ugnsfast form In ugnen 175 grader i ca 15 min. Låt vila i 5-10 min Skiva upp i skivor Sparrispotatis: Sk...

1 h 30 min
4
2

Skala lökarna och skär dem i klyftor. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i tunna skivor. Skölj och ansa selleristjälkarna och skiva dem tunt. Skålla och skala tomaterna. Skär bort stjälkfästena och t...

4

Reninnerfiléen Putsa filéen från hinnor och dylikt. Torka av köttbiten och låt den vara i rumstpemeratur. Mortla pepparen och gnid in i köttet. INTE FÖR MYCKET... Samt salt. Stek i het panna och in p...

1 h
4

Hacka ner lök och vitlöken lite grovt. Skala äpplet och skär ner bitar utan kärnhuset. Bryn på allt i en rätt stor kastrull som såsen får plats att koka i. Tillsätt sockret och tomatpurén. Fräs på lit...

45 min
4

Skala och grovhacka schalottenlök, vitlök och katrinplommon. Smörfräs hacket utan att det tar färg. Tillsätt råsocker och timjanskvistarna. Häll på vin, vatten och fond och koka ihop mängden till ca...

6

Blanda socker, rödvin och kalvfond i en kastrull. Låt koka utan lock, så att såsen blir simmig. Rör ner en tesked matfett. Salta fisken och lägg den i en mikrosäker form. Tillaga fisken, ca 4...

2

Sätt ugnen på grill och lägg in paprikorna på galler högt upp i ugnen. Vänd dem med jämna mellanrum tills dom blivit svarta i skalet. Lägg dom sedan i en plastpåse och knyt den. Hacka sedan lök och ka...

30 min
5

Hacka och fräs all lök i smör i en kastrull tills den blivit mjuk. Häll på vin, vatten, fond, farinsockret, balsamvinäger och rosmarin. Koka upp och reducera till ungefär hälften. Smaka eventuellt...

30 min
4

Gör egen fond eller köp färdig på till exempel saluhallen. Du kan också använda koncentrerad fond eller buljongtärning, men då måste den spädas ut med vatten till önskad mängd. Bryn hälften av löken...

4

Skär grönsaker och bacon grovt och stek i stekpanna eller kastrull tills det fått fin färg.Tillsätt tomatpurén mot slutet och låt fräsa en stund till och bli riktigt rostat. Tillsätt sockret som bara...

30 min
4

Sätt ugnen på 250 grader. Om benfri lammstek används så bind upp steken,salta rikligt med flingsalt runt om. Lägg steken i en smord ugnsfast form, sätt i termometer i mitten på steken, sätt in i...

3 h
6-8
9

Klassisk rödvinssås: Skala och hacka grönsakerna (persilja, morot, rotselleri, palsternacka. Halvera gullöken och grilla den tillsammans med 4 oskalade vitlöksklyftor i ugnen. Karamellisera 1/2...

2 h
4-6
8

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en limpform á 1 ½ l. Smält smöret. Stöt kardemumman i en mortel. Blanda mjöl, socker, kardemumma och bakpulver i en bunke. Blanda ner smör och...

12-16
7

Salta och peppra köttet och bryn det hastigt i smör i en het stekpanna. Lägg köttet på en ugnssäkert fat, låt kallna. Rör ihop ost, nötter och créme fraiche. Skala och finhacka löken. Koka den til...

8
6

Lägg köttet på ett fat och gnid in det med kryddor. Värm upp ugnen till 125 grader. Stick in en köttermometer. Sätt in fatet i den uppvärmda på i ugnen och stek köttet tills innertemperaturen är 60...

2 h
8
4

Dagen före: Skala/putsa och grovhacka rotselleri, morot, rödlök, chilifrukt, vitlök och tomat. Hetta upp oljan i en kastrull. Bryn grönsakerna, de ska ta färg men inte brännas. Strö över sockret och...

6
4

Blanda vatten, viltfond, rödvin, sirap, enbär och timjan i en kastrull och koka upp. Rör ut potatismjölet i lite vatten och red av såsen....

4
1

Sätt ugnen på 200º. Bryn fläskfilén gyllene runtom i lite matfett. Krydda med salt och peppar. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Kärna ur och strimla paprikan. Ansa och strimla purjolö...

4

Koka upp vatten i en kastrull för att förbereda vattenbad. Bryt sönder chokladen på en tallrik och ställ över det kokande vattnet och låt chokladen smälta helt. Fördela fram ägggulorna och vispa gr...

1 h 15 min
4

Strimla och stek kycklingfilén i lite smör ett par minuter. Den behöver inte bli genomstekt, eftersom den ska efterkokas senare. Krydda med salt och svartpeppar och slå på vinet i pannan. Låt kyckl...

30 min
4
1

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.