Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Persisk saffranrispudding

(1 kommentar)  
Persisk saffranrispudding Persisk saffranrispudding Persisk saffranrispudding
  • Serverar: 8 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

På persiska heter den här puddingen" Shol-el zard", detta är ett mycket gammalt recept, som gjordes till festligheterna " Imam Hussein" och serverades av husets fru till släktningar. Jag har ätit den, men inte hunnit göra den, men skall göra den snart. Väldigt söt men jättegod.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skålla mandel och pistaschnötter i kokande vatten, skala dem, hacka mandel och pistasch smått. Skölj inte riset, koka upp 1 l vatten och lägg i en nypa salt, lägg i riset, sänk värmen så att det knappt kokar, rör hela tiden i minst 15 minuter. Skär smör i små bitar, blanda saffran med 4 msk het vatten, rör om tills saffranen har löst upp sig. Blanda först ner socker i riset, lägg i smör, saffran, sen den hackade mandlarna och pistaschnötterna. Blanda allt väldigt noga, fortsätt att röra i riset hela tiden, i minst 10 min, tills riset är färdigkokt, ta den från plattan och blanda ner 4 msk rosenvatten.
  2. Häll nu den färdigkokta riset i en rund form, jämna till den upptill. Med den malda kanelen forman man ett kors, så att puddingen delas i fyra delar. I varje del, tar man tre mandlar och formar till en blomma med tre blad (se bild), med den hackade pistaschnötterna, formar man en ytterkant runt formen. Låt svalna och sätt in i kylen minst ett par timmar före servering.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Sork 15 maj 2010

    Hejsan! Vilket härligt recept! Roligt att äta något som är lite annorlunda och som tar en på resa till fjärran östern!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.