Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Persisk saffransris

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Zereshk är torkade persiska berberisbär som finns i utländska butiker med matvaror från Iran och mellanöstern

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skölj och blöttlägg riset i minst ½ timme i lättsaltat vatten.
  2. Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull, gärna teflon eller tjockbottnad så att riset inte fastnar.
  3. Häll bort risvattnet och tillsätt riset i det kokande vattnet. Tillsätt ½ msk salt. Rör en gång så att det inte klumpar sig. Låt koka häftigt 5-8 min, riset ska fortfarande ha en hård kärna.
  4. Skala och skiva under tiden potatisen i ½ cm-tjocka skivor.
  5. 5. Häll riset i ett durkslag. Skölj ur kastrullen med ljummet vatten och häll det över riset i durkslaget.
  6. 6. Hetta upp 2 msk olja i kastrullen och lägg i potatisen. Låt den bli gyllenbrun.
  7. 7. Lägg i riset och sänk sedan värmen. Klicka över smör. Täck med handduk. Lägg på locket och låt alltsammans ångkoka på mycket svag värme ca 40 minuter. Lyft inte på locket under tiden.
  8. 8. Blanda saffranet med 1 msk hett vatten och låt det stå för att färga av sig. Blanda någon dl av det kokta riset med detta. Blanda det smörfrästa berberisen och saffranriset. Garnera riset med detta, de strimlade mandeln överst på riset, och potatisskivorna runt om.
  9. Tips: Du kan även koka riset som du brukar göra och garnera den på persiskt sätt.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.