Mousselinen kan lagas några dagar före serveringen och förvaras i kylen. Den går även att frysa.
Instruktioner
- Pilgrimsmousselin: Sätt ugnen på 150 grader och sätt in en långpanna med hett vatten i nedre delen av ugnen.
- Vispa 2 dl av grädden och ställ den i kylen. Skär musslorna och fisken i mindre bitar. Kör i mixer eller matberedare med 1 dl av grädden till en slät smet. Passera färsen genom en en finmaskig sil och ställ den i kylen 15 min.
- Blanda den kalla färsen med äggvita och därefter den vispade grädden i en kall skål, gärna på isbädd. Tillsätt äggulan och smaka av med salt och peppar.
- Klä en liten form, ca 15x20 cm med bakplåtspapper och bred ut mousselinen. Ställ formen i vattenbadet och grädd mousselinen 25-30 min tills den stannat. Låt svalna och ställ den i kylen för att bli kall. Vänd upp den på ett nytt bakplåtspapper och täck med plastfolie.
- Tryffelsmörsås: Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i tryffeloljan utan att den får färg. Tillsätt vin, vatten och fond och låt redusera tills drygt ½ dl återsår.
- Hit kan förberedas.
- Servering: Låt löjrommen rinna av i en sil i kylen. Sätt ugnen på 175 grader. Skär mousselinen i portionsbitar och värm i ugnen ca 5 min.
- Hetta upp den reducerade vätskan till såsen. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smöret, lite i taget, så att såsen inte skär sig. Finriv tryffeln och vänd ner den i såsen. Smaka av med peppar och ev salt.
- Lägg upp en bit mousselin på tallriken toppa med löjrom och häll såsen runt om. Garnera med tryffel och dill.
Publicerat den
3 oktober 2009
Liknande recept
Skriv kommentar