Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Pirog grunddeg

(4 kommentarer)  
  • Serverar: 16 portioner
Skriv ut

Välj fyllning eller halvera den om du vill ha båda sorterna. En fyllning räcker till en hel sats pirogdeg. Det är enklast att göra halvmåneformade piroger. Men om du har olika fyllningar kan det vara bra att göra pirogerna olika för att lättare kunna skilja dem åt. Pirogerna går mycket bra att djupfrysa och sedan värma i ugn, mikrovågsugn eller i folie över glöd.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Finfördela jästen i en bunke. Häll på ½ dl av vattnet och rör ut jästen. Värm resten till 37° (fingervarmt) och tillsätt olja och salt. Häll vätskan över jästen och blanda väl.
  2. Tillsätt mjölet och arbeta till en smidig deg. Strö över mjöl och låt jäsa under duk ca 40 min. Gör 16 bollar och kavla sedan ut rundlar ca 15 cm i diameter, eller kavla till 4 längder 12 x 50 cm och skär ut fyrkanter.
  3. Lägg på fyllningen, vik ihop och tryck till med en gaffel. Lägg på plåtar och låt jäsa ca 20 min. Grädda pirogerna i mitten av ugnen ca 10 min i 200-225º tills de fått fin färg.

Liknande recept

Kommentarer (4)

  • redd 21 juli 2008

    Enkelt och smidigt recept som gav mättande piroger men kanske lite för salt. minskar nog till hälften nästa gång, gick åt mer mjöl än receptet angav men kan ha varit för att jag byte ut vetemjölet mot rågsikt kanske? För övrigt gräddade jag på 200-225grader eftersom det inte fanns angivet. (ändra gärna på receptet så det står med.)

  • Sanjer 17 mars 2011

    Blev jättegott. Tyckte också att det blev lite för salt. 1 1/2 tsk tar jag nästa gång. Jag bytte ut en del av vetemjölet med grovt rågmjöl och det blev jättebra.

  • Sanjer 17 mars 2011

    Penslade även mina piroger med ett uppvispat ägg för att de skulle bli glansiga och gyllenbruna.

  • Sanjer 17 mars 2011

    Penslade även mina piroger med ett uppvispat ägg för att de skulle bli glansiga och gyllenbruna.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.