Baka dubbel sats och spara några piroger i frysen.
Det är bra picknickmat, barn tycker om dem och en pirog kan lätt tas med och värma till lunchen.
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull, rör i mjölk och ljumma. Vispa i kesellan och dra kastrullen av plattan, se till att vätskan är 37 grader. Rör ut jästen i vätskan, vispa i salt och ägg och arbeta sedan in mjölet, lite i taget.
Låt degen jäsa medan fyllningen görs iordning.
- Skala och hacka lök och vitlök och skär spenaten i bitar. Fräs grönsakerna mjuka i oljan. Lägg i färsen och steka tillsammans med grovt riven potatis. Stek under omrörning några minuter, späd med lite vatten och låt fyllningen puttra 5 minuter under lock. Krydda med salt och peppar.
Låt fyllningen svalna och klicka i mager kesella.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela degen i 10 bitar, rulla till bullar och kavla ut till rundlar. Lägg fyllningen på mitten i en sträng, vik upp degen över och nyp ihop ordentligt över fyllningen.
Forma degkanterna så att det ser ut som en snodd sträng.
Låt jäsa på bakplåtspapper ca 15 minuter.
- Pensla med vispat ägg och grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.
Publicerat den
12 september 2009
Liknande recept
Skriv kommentar