Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Pizzasallad

(4 kommentarer)  
Skriv ut

Smakar ungefär som pizzeriornas goda sallad. Hemligheten är den unika metoden för slakning och syrning.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Alla ingredienser ska ha rumstemperatur.
 2. Ta bort de yttersta bladen på kålhuvudet och dela det på mitten genom stocken. Skölj.
 3. Skär kålen i fina strimlor med osthyvel. Stocken används ej.
 4. Väg upp den strimlade kålen i en jättestor plastbunke (minst femliters). Mängderna i receptet är för 100 g kål och måste räknas om för aktuell mängd. Blev det t.ex. 900 g kålstrimlor så multiplicerar man med 9.
 5. Blanda en lag av salt, socker, ättikssprit och vatten. Häll lagen över kålen och låt stå en timme i rumstemperatur. Rör om då och då och pressa ner kålen under ytan.
 6. Låt kålen rinna av i ett durkslag, men spara lite av lagen.
 7. Lägg tillbaka kålen i bunken och blanda med oljan. Strö över salladskrydda och svartpeppar och rör om. Häll till sist i lite av den sparade lagen. 10-15 g lag per 100 g kål brukar bli bra. Blanda väl, täck med plastfilm och ställ i kylskåp.
 8. Nästa dag är salladen färdig att ätas. Den håller sig fräsch länge i kylen.
 9. VARIATION: Blanda i lite inlagd röd paprika (Druvan är godast). Jag brukar hacka den i småbitar.

Liknande recept

Kommentarer (4)

 • maxxess 3 september 2010

  Osthyvel? Flera kg strimlas på en minut i matberdarens grövsta skärskiva. Följde mått för salt, socker och ättika. Hade mindre vatten (kålen var täckt ändå), endast hälften olja på slutet. Råkade slaka kålen dubbla tiden... Det blev rejält(!) syrad sallad så som jag älskar, men sannolikt för stark för andra. Det blir tummen upp och tack för detta recept. Synnerligen lättlagat med matberedare och slakning i kärlet till köksassistenten!

 • maxxess 17 september 2010

  Gjorde en mindre omgång på 1kg kål. Följde recept till punkt och pricka denna gång. Jag tyckte det blev för mjäkigt, speciellt med nyskördad kål med mkt grönt. Andra tyckte att det var helt OK men att det saknades en liten twist. Var och en har sin smak och grundmängderna i gram är suveränt att utgå ifrån. Enda frågetecknet är allt vatten? 285g vatten på 100g kål gör att det formligen badar kål i kärlet, jag såg nån klyfta som körde simhopp här? :-) Tack igen för ett bra recept, det är lätt att anpassa en smula efter vad man gillar, grunden fungerar ju. Så många recept med kokande vatten, miljarder vinäger mm jag provat och så var det så enkelt som detta :)

 • Pizzabagare 20 september 2010

  Hej maxxess, kul att du uppskattar mitt recept! Matberedare är självklart bekvämast och bäst om man har en som ger tillfredsställande resultat. Pizzeriorna använder visst svindyra professionella grönsaksskärare (fabrikat Hällde) för att få perfekta tunna kålstrimlor. Osthyvel skrev jag med tanke på att alla kanske inte har tillräckligt bra matberedare hemma. 285 g vatten – ja du får väl montera trampolin på bunkkanten ;-) Visst kan man minska lite på vätskan, jag kanske tog till i överkant. Det viktiga är att varje liten kålstrimla blir helt dränkt i lag. Pizzasallad blir bäst på vinterkål, stora ”träiga” huvuden med tättsittande blad. I brist på sådan har jag testat med späd färsk sommarkål – rekommenderas inte! Jag förstår vad du menar med att lite twist saknas. Detta receptet framhäver kålens naturliga smak. Jag jobbar dock på en mer kryddstark variant med mer drag i smaken. Ja jösses, allt man testat på jakt efter den perfekta pizzasalladen! Kokhett vatten dödar ju smaken. Slakning med salt ger bra konsistens men alltför rå och unken kålsmak. Stampa, knåda, krama... nej! By the way – det var faktiskt pressgurka som inspirerade mig till detta recept.

 • Rajdon 15 juli 2013

  Det är ju bara hälla iskallt vatten på när man hällt på varmt kokande hett vatten för stuckningen. Då bibehålls ju att det blir en medelhård pizza sallad utan att smaker försvinner? Sen i med lagen som man tycker passar bäst och blanda och in i kylskåpet nån timme. Baggis. Gott var det, tack :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.