Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Plankstek à la Nojjan

(3 kommentarer)  
Plankstek à la Nojjan Plankstek à la Nojjan Plankstek à la Nojjan
 • Serverar: 4 portioner
 • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Plankstek på klassiskt vis. Man kan göra denna rätt på pulvermos, men jag rekommenderar att du gör ditt eget hemmagjorda potatismos, som för den delen är väldigt enkelt det med och mycket godare. Däremot brukar jag göra Knorrs eller likande märkes bearnaisesås enligt förpackningen, då hemmagjord bearnaisesås lätt kan skära sig. Men klart ni som är duktiga på hemmagjord bearnaisesås, gör naturligtvis er egen (finns recept på Matklubben)

Ingredienser

Instruktioner

 1. Börja med att skala potatisen. Koka den i ca 20 min eller tills den är mjuk. Mosa potatisen med en potatisstöt, alternativt med en elvisp.
 2. Lägg i äggulorna, mjölk samt smör och vispa tills moset är luftigt. Smaksätt med vitpeppar och salt samt eventuella egna kryddor. Smaka av tills du själv gillar moset. Är moset för fast så tillsätt mer mjölk. Få det dock inte för löst, då moset ju ska spritsas ut på plankan i snygga fasta små blommor. Dela köttet i lagom stora bitar, ca 3 bitar per planka, 3 rejäla bitar per planka blir perfekt om man har det som en middagsbjudning , ca 200-250 gram per planka, då blir alla rejält mätta!
 3. Ansa köttet ifrån senor. Stek/bryn köttbitarna i en varm smörad stekpanna i ca 1-3 min per sida, (använd gärna en grillstekpanna så att man får fina ränder på köttet). Om man inte önskar köttet för blodigt får man lägga till ytterligare stektid med någon/några minuter per sida (rare/medium/genomstekt). Tänk på att köttet steks färdigt i ugnen i ca 10-20 min, beroende på vilken ugn man har, så om man steker för länge innan i stekpanna kan köttet bli för segt. Ta av köttet och lägg på en tallrik. Salta och peppra. Låt vila.
 4. Gör bearnaisesåsen enligt förpackningen, alla 3 påsarna (eller din egen hemmagjorda bearnaisesås).
 5. Ansa stångsparrisen och ta dem 3-4 st. i en bukett, och linda bacon om hela vägen.
 6. Dela kvisttomaterna i 2 delar.
 7. Smöra plankorna ordentligt (ta smör och dra över hela ovansidan samt sidorna på plankan).
 8. Fyll en spritspåse med potatismosen, och spritsa ut på de 4 plankorna, snyggt och prydligt längs kanterna så man får snygga potatismos-blommor i rad efter varandra och som stoppar utflöde av vätska (bearnaisesåsen/köttsaften).
 9. Lägg på ena 1/2 av kvisttomaten i hålet som finns på plankan. Lägg ut de förstekta köttbitarna på plankan. Fyll på med bearnaisesåsen där det är tomrum. Lägg ut den andra 1/2 av kvisttomaten samt de baconinlindade stångsparrisen, snyggt och prydligt på plankan.
 10. Sätt in i ugnen på 250 grader, i ca 10-20 min (beroende hur genomstekt man önskar att köttet ska vara) tills potatismoset fått en fin färg.
 11. Ta ut och servera allt direkt på plankan.
 12. Kan även göras som LCHF, d.v.s. man gör blomkålsduschess istället för potatismos (finns recept på Matklubben).

Liknande recept

Kommentarer (3)

 • Nojjan69 31 juli 2012

  Plankor till planksteken kan vara lite svåra att få tag på. Jag lyckades hitta mina på City Gross. 2 pack för ca 250: kronor, men väl värt då de ju kan användas om och om igen, samt blir plankorna godare och godare ju fler gånger man använder dem. OBSERVERA ! Följ anvisningarna du får med då du köper plankorna och förbränn dem innan de användes för första gången !! ( VIKTIGT !! Smaken ifrån plankorna kommer göra att smaken blir ännu bättre ju fler gånger de används…på rätt sätt..)

 • Nojjan69 1 augusti 2012

  Spritspåsar av märket Toppits finns oftast i din butik där de har fryspåsar. Dessa har olika munstycken att välja mellan. Använd en med lagom stort hål, så att du får fina fasta blommor, längs med kanten av plankan/plankorna. Dessa gör att BEA'n ej rinner av plankan och ut i ugnen och ställer till det.

 • pejoja 7 augusti 2012

  Om du har vägarna förbi Ullared så finns det plankor där till ett mycket lågt pris. Underlägg till dessa finns att köpa till.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.