Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Plankstek med fläskfilé och champinjoner

(23 kommentarer)  
  • Serverar: 3 portioner
  • Tid: 45 minuter
Skriv ut

En underbart god plankstek, som inte är så farligt dyr med fläskfilé. Vill man lyxa till det använder man oxfilé istället.

Ingredienser

Instruktioner

Koka potatisen. Vispa sedan ner grädde, mjölk och 50 g smör med elvisp till ett jämt mos. Smaka av med salt, peppar och muskot. Skär av toppen av varje tomat. Spritsa ut potatismoset på avbränd planka, lägg på tomaten. Gratinera plankorna i ugnen. 200 grader i ca 10-15 minuter, eller tills moset fått fin färg. Skär champinjonerna i fyra bitar. Stek dem sedan i smör i stekpanna. Krydda fläskfilén med salt och peppar och stek den i lite smör i stekpanna. Ta ut plankorna och lägg på fläskfilén, champinjonerna och bearnaisesåsen.

Liknande recept

Kommentarer (23)

  • Lennart_58 7 september 2009

    Jag ger 5 p gott gott.

  • famandersson 25 december 2009

    ska testa detta ikväll

  • jojjjo1 20 februari 2010

    Det både ser ut och låter jättegott. Men vart köper man sådana plankor? Kan man använda något annat är sådana plankor fast att det ändå blir den kännslan?

  • granlof 19 mars 2010

    Plankor finns att köpa på Clas Ohlson

  • ewwat 19 mars 2010

    ett litet tips, rör ned två äggulor i moset, så får man en mycket finare färg på detsamma

  • cassiopeja 19 mars 2010

    Ser sjukt gott ut!! :D:D

  • susanne8989 21 mars 2010

    Precis testat, lättlagat och himla gott.

  • Gyllensparv 22 mars 2010

    Provade i helgen, det blev väldigt lyckat, så tack för receptet. Vet inte vad som menas med avbränd planka, så jag la dem i ugnen ca 30 min innan jag lade på ingredienserna, hoppas att jag gjorde rätt. PS! 4 stjärnor beror på min oerfarenhet och inte på receptet.

  • familjenlundin 22 mars 2010

    Med avbränd planka menas att man oljar in plankan med matolja och bränner av den i ugnen på hög värme, ta sedan ut plankan och häll av överflödig olja. Olja in plankan igen och lägg på maten och in i ugnen. Så gör vi i alla fall =) Har du helt nya plankor så får du upprepa oljandet och avbrännandet 2-3 ggr efter varann, tills plankorna blivit brända =) Kul att det smakade bra i alla fall, och tack för kommentaren (och alla andra kommentarer också) =) Marina

  • jodell 22 mars 2010

    Vilket träslag ska plankan vara gjord av . J Fögli

  • Mellanbellan 24 mars 2010

    Gjorde plankstek i helgen och det är riktigt riktigt gott.

  • familjenlundin 24 mars 2010

    Jodell; Plankorna vi har är gjorda av ek och vi köpte dom på Clas Ohlson. Marina

  • amandzah 28 april 2010

    om ni satsar på en egen bearnaisesås och finare upplägg blir det perfekt :)

  • anders_23033 6 maj 2010

    är inte hela iden med en "plankstek" att du ska steka köttet halvklart sedan får de åka med in i ungen och ta åt sig smak av plankan och bli färdig stekt inne i ungen?

  • familjenlundin 8 maj 2010

    Anders, det är väl en smaksak, men man kan nog absolut göra så som du föreslog :)

  • monicadanell 24 februari 2011

    ska testa den på lördag

  • walterego 10 april 2011

    HELT i min smak familjenlundin! Till "anders" kan jag säga: Plankan är till för att hålla maten varm, samtidigt som den bli fint serverad. Det där med "smaken av plankan" äger rum i ett helt annat sammanhang. Varianter är väl ändå till för var-och-en´s smak? Gott jobb familjenlundin!

  • TomDje 16 oktober 2011

    Låter fantastiskt gott. Provar redan ikväll.

  • mat_tina 28 oktober 2011

    Mmmmm mycket gott!!!! Kan oxå ha rödvinssås till.

  • rosatalo 28 december 2012

    Verkar enkelt och gott, och både upplägget och pulversåsen duger alldekes gott och väl.

  • familjenlundin 2 januari 2013

    Fast vi använde färdig bea...rydbergs, men det spelar ingen roll om man köper färdig, pulver eller om man gör egen bea, det blir gott i alla fall :)

  • MagnusClar 9 april 2013

    Wow, ska absolut testa att göra egen plankstek! Tack för tipset!

  • Avokadoarsle 29 januari 2014

    Ser jättegott ut! Ska testa detta ikväll :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.