Mums, så gott med plommon i portvin tillsammans med den härligt goda chokladglasyren!!!
Instruktioner
- Kärna ur och skär plommonen i klyftor. Häll portvin på plommon och russin, precis så att det täcker. Låt stå mörkt och täckt med plast 1-2 timmar.
- Rör matfett, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Blanda nötterna med vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten.
- Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter. Låt plommon och russin rinna av och fördela sedan frukterna i smeten.
- Grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen knappt 1 timme. Låt svalna helt före garnering.
- Chokladglasyr: Koka upp grädden och tillsätt den grovt hackade chokladen. Ta kastrullen från plattan och rör om tills all choklad smält. Låt svalna och stelna till bredbar konsistens.
- Garnera kakan med krämen, nötterna och några plommonbitar.
- Tips! Du kan spara portvinet, det smakar gott till vaniljglass, gärna tillsammans med nya russin som fått ligga och dra.
Publicerat den
2 augusti 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Mycket god, en riktig läckerbit fast jag uteslöt russinen. Tack för ett bra recept.