Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Plommonpaj med mandelgrädde

 
  • Serverar: 8-10 portioner
Skriv ut

Mandel förhöjer smaken på de friska plommonen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda snabbt ingredienserna till degen i en matberedare, låt degen vila ca 1 timme i kylen. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen och lägg den i en form med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Nagga pajdegen med en gaffel, förgrädda pajdegen mitt i ugnen ca 10 minuter.
  2. Fyllning: Dela och kärna ur plommonen, ta hjälp av ett kuljärn. Riv mandelmassan och rör den med smöret. Tillsätt 1 ägg i taget under omrörning. Blanda ner mjölet. Bred ut mandelsmeten i pajskalet, tryck ner plommonen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills fyllningen är gyllenbrun.
  3. Mandelgrädde: Lägg skållad och skalad mandel på ett bakplåtspapper och rosta den i ugnen ca 10 minuter i 200 grader. Smält socker och citronsaft i en stekpanna. Lägg i mandlarna när sockret är gyllenbrunt. Vänd runt tills de är täckta med karamell. Rör i smöret och vänd runt. Smöret gör att mandlarna blir lättare att lossna från varandra. Häll upp dem på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka sedan mandlarna grovt och vispa grädden löst, rör ner mandel och mandellikör i grädden.
  4. Pudra den ljumma pajen med lite florsocker och servera med mandelgrädden.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.