Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Plommonsorbet med hasselnötsplattor och vaniljkräm

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

En vacker och smakrik plommondessert, som har alla smakkombinationer man önskar.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sorbet: Dela och kärna ur plommonen. Koka plommon, vatten och socker ca 10 minuter tills de är mjuka. Låt dem svalna i lagen och mixa allt med en stavmixer eller mixer. Frys in plommonröran i en glassmaskin eller i en rostfri bunke direkt i frysen i ca 5-6 timmar. Tag fram bunken varje timme och vispa så att sorbeten fryser jämnt och får en fin konsistens.
  2. Hasselnötsplattor: Sätt ugnen på 180 grader. Vispa upp äggvitan till ett skum och tillsätt sockret. Blanda florsocker, vetemjöl och hasselnötsmjöl i en separat skål. Vänd i 1/3 av de torra ingredienserna i äggvitan först och sedan resten.
  3. Bred ut massan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen 8-10 minuter. Ta ut plåten ur ugnen när kakan fått en ljust gyllenbrun färg i kanterna och låt den svalna på plåten. När den har stelnat, bryt den i portionsstora bitar. Förvara kakorna i en lufttät burk.
  4. Vaniljkräm: Vispa ägg, äggulor och socker i en rostfri bunke över varmt vattenbad till ett fluffigt skum. Dela vaniljstången på längden och lägg fröna i en kastrull och häll på mjölken. Koka upp allt och dra det sedan åt sidan. Häll grädden i äggsmeten och vispa kraftigt under tiden.
  5. Tillsätt vetemjölet. Sätt tillbaka bunken med vattenbadet på värmen och vispa kraftigt tills krämen tjocknar. Ta bort krämen från värmen och passera den genom en sil. Hjälp till med en sked så att krämen rinner igenom silen. Sätt plastfolie direkt över krämen och låt den svalna helt.
  6. Plommoncoulis: Dela och kärna ur plommonen. Koka plommonen och vatten i en kastrull och tillsätt sockret. Låt koka tills plommonen är mjuka, späd eventuellt med mer vatten. Mixa allt till en slät puré. Vill man ha lite mer syra kan man tillsätta några droppar citronsaft.
  7. Plommonklyftor: Dela och kärna ur plommonen. Skär dem i klyftor. Stek dem i smöret och strö över socker eller honung och vänd runt tills det börjar få lite gyllenbrun färg i kanterna.
  8. Servera hasselnötsplattorna till plommonsorbeten, med vaniljkräm och stekta plommon. Garnera med mynta.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.