Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Polenta med stekt svamp och krämig gorgonzola- och rosmarinsås

 
  • Serverar: 4-6 portioner
Skriv ut

Våga prova vegetariskt! Denna rätt är gudomligt god och kommer garanterat att göras igen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Polenta: Koka upp 8 dl vatten med fonden i en kastrull. Tillsätt polentagrynen långsamt under omrörning. Sänk värmen. Låt sjuda 5-10 minuter eller enligt anvisning på förpackningen. Fortsätt att röra, det bränner lätt fast i botten. Polentan ska ha samma konsistens som tjock mannagrynsgröt när den är klar. Dra kastrullen från värmen. Skala och krossa vitlöken. Rör ner vitlök och parmesan i polentan. Smaka av med salt och peppar.
  2. Olja en form, ca 20x30 cm. Häll i polentan och låt svalna. Ställ polentan i kylen och låt stelna. Skär polentan i ca 1½ cm tjocka bitar. Pensla bitarna med olivolja och stek dem i grillpanna eller vanlig stekpanna.
  3. Gorgonzola- och rosmarinsås: Smält smöret i en vid kastrull.Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken utan att den tar färg, ca 5 minuter. Häll i vinet och låt det koka in, tills det återstår ½ dl. Tillsätt buljongen och låt koka in tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt rosmarin, salt och peppar. Häll i all grädde, koka ihop tills såsen är krämig. Sila bort löken genom ett durkslag. Smula ner gorgonzolaosten och låt den smälta.
  4. Svamp: Rensa svampen. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna på ganska hög värme. Stek svampen så att den får yta. Sänk värmen och stek färdigt svampen. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera polentan med såsen och svampen!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.