Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Polkagrisköttbullar

(19 kommentarer)  
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Roligt recept som passar bra till julbordet eller till den som gillar att prova något nytt! Kommentera gärna!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rör ihop grädden, ägget, salt, peppar och ströbröd. Hacka gul löken fint och fräs den i smör en liten stund obs: Löken får ej brynas.
  2. Blanda därefter i löken i smeten. Nu är det dags att ha i polkagrisarna. Krossa polkagrisarna i en mortel eller lägg dom mot köksbänken och krossa dem med en köttbankare. Krossa till en fin konsistens. Häll nu i det i smeten.
  3. Tillsätt nu blandfärsen och blanda ihop smeten med händerna. Låt smeten vila i ca 10-20 min.
  4. Nu är det dags att rulla. Ett tips ha vatten i en liten skål vid sidan om för att doppa fingertopparna i för att förenkla rullningen.
  5. Storleken på köttbullarna bestämmer du själv. Bryn smör i stekpannan obs: Ganska hög värme i början.
  6. Stek köttbullarna till dem har fått en gyllenbrun färg och efterstek sedan köttbullarna i en gryta på svag värme för efterbakning.

Kommentarer (19)

  • hagelskuren 23 december 2011

    det låter ganska äckligt om du frågar mig!!!

  • Nizee95 23 december 2011

    Som sagt alla har olika smak ;)

  • picard 24 december 2011

    låter fruktansvärt

  • Tant_Anita 25 december 2011

    Måste vara ett dåligt skämt! Snälla Matklubben, ta bort det här skräpet!

  • Herr_Falukropp 25 december 2011

    Fyfan, vad äckligt!!!

  • Herr_Falukropp 25 december 2011

    Vill du lära dig att göra riktiga köttbullar så kolla här: http://www.matklubben.se/recept/mina_baesta_koettbullar_103209.html

  • Nizee95 25 december 2011

    Men sluta det är gott och ni behöver inte kommentera om ni inte tänker kommentera snällt... Som sagt alla har olika smak!!

  • boz1965 25 december 2011

    Håller med där faktiskt. Kommentarer ska vara konstruktiva enligt min mening. Elaka och onödiga kommentarer kan man behålla för sig själv.

  • monicadanell 25 december 2011

    håller me tant anitas ta bort skräpet

  • Karlhan 29 december 2011

    Varför alla oförskämda kommentarer? Säger ni likadant om ni blir bjuden på en middag och inte gillar maten? Rädd för något nytt som inte är i originalrecept? Alla recept är till för att förändras och experimenteras med! Receptet här är inget konstigare än att ha myntasås till lamm (oavsett köttbullform eller stek) vilket är vanligt förekommande. Polkagrisarna skall naturligtvis ses som en krydda. Och ett köttbullrecept som "Herr Falukropp" beskriver som "Riktiga köttbullar" är inte mer "Riktiga" än dom i receptet med polkagrisar. Köttbullar har inget heligt recept utan finns i hur många varianter som hellst! Att ha Kikkoman japansk soja, kalvfond, potatis (utfyllnad som tunnar ut köttmängden, behövs den?? därför så mycket ägg??) och Aromat (huu, en 1970-tals "krydd"blandning som enligt mig borde bort från kryddhyllan...men smaken som baken så fortsätt använd den då du tycker om den) är ingen skillnad på att ha polkagrisar i smeten, bara olika "kryddor". En del har kanel och/eller dijonsenap, endel ingefära och kreativa andra tillsatser, vilket kan bli ljuvligt i rätt mängd annars en katastrof då smakerna kan ta över. Ni som klagat och är oförskämda här är stolt över era recept låt då andra vara stolt över sina recept. Vad som är gott har ingen ensamrätt på. Har själv inte prövat men är nyfiken på vad som händer med "kryddan" polkagrisar och kommer göra en liten sats. Är inte förtjust i polkagrisar men vet att smakerna förändras i karaktär när dom blandas med annat och kan absolut inte jämföras med smaken i polkagrisen självt. Jag gissar det blir liknande som att ha mynta i smeten. Sötheten i polkagrisen kan lätt balanseras så sötman lyfter fram de andra smakerna utan att köttbullen blir söt i sig. Pröva tycker jag köttbulleälskare ska göra och vem vet kanske får du en upplevelse utöver det vanliga.......då menar jag en gastronomiskt god upplevelse eller en "nja, det här var inget för mig". Då vet jag åtminstånde och gillar jag det inte behöver jag inte vara oförskämd och visa dåligt omdöme som amatörkock som inte vågar gå utanför gränserna för att finna på något nytt gott. Receptet med polkagrisar visar kreativitet! Stå på dig, gillar du det så är det ett bra recept att förmedla vidare.

  • cassandra_vhip 29 december 2011

    Ser fram emot fler av dina recept, har inte testat än, men det här var kul! Tack!! ;-)

  • skanor 29 december 2011

    Låter ganska konstigt, men litet spännande. Det måste ju finnas en anledning till att Du valt att krydda med polkagrisar. Hade varit kul att veta varför och vad Du tycker att köttbullarna vinner på detta.

  • Luotte 29 december 2011

    Alla ni som är så negativa, har ni ens provat det här receptet? Gör det först innan ni kommenterar så elakt. Ni är som små barn som tror sig VETA att det inte är gott innan de ens smakat! Kul med nya och kreativa recept!

  • hlse 29 december 2011

    Måste vara en häftig smakbrytning som bör testas ! Som det är skrivet i ett tidigare inlägg. Inte konstigare är myntasås till lamm ...

  • raspen 29 december 2011

    Att säga något är skräp innan man provat är lika dumt som att salta maten innan man smakat....... men alla knivar i lådan är bevisligen inte lika skarpa....

  • gozzanna 29 december 2011

    fan va grymt. måste jag testa :) sambon älskar när vi testar nya udda saker . Tack för tipset.

  • Anita-63 30 december 2011

    Himla kul idé - Jag ska absolut testa detta! Alla negativa och sura kommentarer - skärp er! Varför skriva om ni inte har testat...

  • wiklund73 7 januari 2012

    Har testat detta recept. Helt ok, dock hade jag mindre mängd med polkgris i än vad som stog i receptet.

  • wiklund73 7 januari 2012

    Har testat detta recept. Helt ok, hade dock lite mindre med polkgris än vad som stog i receptet.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.