För att få riktigt mustig smak på köttet passar gammal hederlig porter mycket fint. Därtill några klassiska kryddor som enbär, timjan och vitlök.
Instruktioner
- Häll porter, soya och madeira i en stor gryta. Skala löken och skär den i klyftor. Skala vitlöken och skär den i små bitar. Lägg ner lök, vitlök, kryddor och buljongtärningar i grytan och koka upp.
- Lägg ner köttet och sjud under lock ca 45 minuter. Vänd köttet och stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet. Sjud ytterligare 45 minuter eller tills termometern visar 70 grader.
- Ta grytan från värmen och låt steken vila i spadet i ca 15 minuter.
- Ta upp köttet och sila 7-8 dl av spadet över i en kastrull. Vispa ihop mjöl och grädde. Häll redningen i spadet under vispning. Låt såsen koka 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Skär köttet i tunna skivor. Lägg upp det på ett serveringsfat, gärna varmt. Servera såsen vid sidan om.
- Servera med kokt eller pressad potatis, små helstekta lökar och en grönsallad.
Publicerat den
8 december 2007
Liknande recept
Skriv kommentar