Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Porterstek med gräddsås

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 6-8 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

En porterstek ska tillagas långsamt i en smakrik buljong, kryddad med bland annat svarta vinbär, porter och enbär.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Välj en gryta så stor att kött, termometer och buljong får plats. Lägg alla ingredienser utom steken i grytan. Koka upp lagen och lägg i köttet.
  2. Sjud under lock på svag värme i ca: 45 minuter. Vänd steken, stick en termometer i den tjockaste delen av köttet. Sjud köttet ytterligare i ca 45 minuter tills termometern visar 75 grader. Ta grytan från värmen och låt steken vila i grytan i 15 minuter.
  3. Sila skyn från steken. Värm grädden i en kastrull och tillsätt sky så att du får en lagom kraftig smak på såsen. Rör ut vetemjölet i lite kallt vatten. Red av såsen till lagom tjock konsistens och låt koka i 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar, färgsätt med några droppar soja.
  4. Koka broccolin nätt och jämnt klar. Häll av kokvattnet, lägg smör och pepparrot i kastrullen. Vänd den kokta broccolin i smörblandningen. Skär steken i skivor och servera med potatis, broccoli och syltad ingefära.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • malinlindstrom 30 mars 2010

    tacktack

  • matglada 31 januari 2011

    Vilken drömlik porterstek!!! Såsen är himmelsk, bör helst ätas med sked! Jag sparade stekskyn och använde den som spädning till vitlöks-plommonspäckad fläskkarré. Passade jättefint ihop.Undrar hur den såsen skulle vara till oxfilé?! Funderar också på volket vin man borde välja till denna fruktiga, mustiga sås? Någon som har ett förslag?

  • sonman 30 september 2012

    Supergott!! Såsen var helt underbar ! Tack så mycket !

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.