Marinerat kött blir extra mört och får särskilt fin smak. Här får fläskfilén en anstrykning av viltsmak tack vare enbär och portvin i marinaden.
Instruktioner
- Putsa köttet och lägg det i en skål. Krossa enbären. Strö enbären över köttet och häll över portvin. Låt det hela stå och dra i minst 5 timmar.
- Ta upp köttet och sila portvinet. Bryn sedan köttet runt om i lite matfett i en stekpanna.
- Doppa över lite portvin och låt köttet eftersteka under lock i ca 20 minuter. Vänd filéerna efter halva tiden. Späd ev skyn med mera portvin och smaka av med salt.
- Ta upp köttet och håll det varmt. Koka ihop stekskyn och red den med vetemjöl utrört i lite kallt vatten. Låt koka i 3-5 minuter.
- Häll i grädde och låt såsen koka tills den tjocknar. Tillsätt resten av portvinet och smaka av med mer salt och eventuellt vitpeppar.
- Skär upp köttet i jämna skivor. Häll såsen över skivorna och servera den för sig i en såsskål.
- Servera med kokt eller råstekt potatis och kokta grönsaker.
Publicerat den
2 december 2007
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Äntligen har jag hittat mitt gamla favvorecept från "Spännande Mat"! Tack Queenie!
Tack Queenie, i morgon på nyårsafton skall jag bjuda mina vänner på ett av dina recept. Jag har portvin och fläskfile hemma så det passar perfekt! Önskar dig ett Gott Nytt år! Hälsningar Anki
En gammal favorit !! Vansinnigt gott.
Godaste och lättaste receptet på fläskfilé! Brukar servera det med hasselbackspotatis, tomatsallad och någon kokt grönsak t.ex blomkål. Skippar salt & peppar tar soja istället får både sälta och fin färg på såsen. Delgav kocken detta recept som serverades på syrrans bröllop för 20 år sedan;)