Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Potatis- och jordärtskockskaka

 
  • Serverar: 8-10 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Potatiskakan förgylls av jordärtskockornas fylliga smak. Den blir fast och mycket god. Görs dagen innan!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dagen före: Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret på svag värme. Ta från värmen och låt stå så det skiktar sig. Häll av smöret utan att bottensatsen kommer med.
  3. Skala och skär potatis och jordärtskockor i tunna skivor, gärna i matberedare.
  4. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  5. Lägg ett tunt lager med potatis och jordärtskockor på bottnen. Pensla med lite av smöret. Krydda varje lager med 2-3 krm salt och 1 krm peppar. Upprepa tills all potatis och skockor har gått åt.
  6. Se till att pressa ner varje lager. Avsluta med smör, salt och peppar. Spara lite smör till "gratineringen".
  7. Klipp ut en cirkel av bakplåtspapper, lika stor som formen, och täck kakan med papperet. Ställ en kastrull fylld till ¾ med vatten som tyngd ovanpå. Ställ en plåt täckt med aluminiumfolie (droppbricka) i nedre delen av ugnen då potatiskakan kan släppa vätska under tillagningen.
  8. Ställ i potatiskakan på ett galler precis ovanför plåten 1 timme.
  9. Ta bort kastrull och papper. Höj temp till 225°. Pensla ytan med lite smör. Tillaga ytterligare ca 30 min, tills potatiskakan fått fin färg. Låt svalna helt. Ställ övertäckt i kylen.
  10. Ca 2 timmar före servering: Skär potatiskakan i portionsbitar och lägg på bakpappersklädd plåt.
  11. Strax före servering: Värm ca 15 min mitt i ugnen 175°

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.