- Serverar: 8-10 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
Potatiskakan förgylls av jordärtskockornas fylliga smak. Den blir fast och mycket god.
Görs dagen innan!
Instruktioner
- Dagen före:
Sätt ugnen på 175°.
- Smält smöret på svag värme. Ta från värmen och låt stå så det skiktar sig. Häll av smöret utan att bottensatsen kommer med.
- Skala och skär potatis och jordärtskockor i tunna skivor, gärna i matberedare.
- Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Lägg ett tunt lager med potatis och jordärtskockor på bottnen. Pensla med lite av smöret. Krydda varje lager med 2-3 krm salt och 1 krm peppar. Upprepa tills all potatis och skockor har gått åt.
- Se till att pressa ner varje lager. Avsluta med smör, salt och peppar. Spara lite smör till "gratineringen".
- Klipp ut en cirkel av bakplåtspapper, lika stor som formen, och täck kakan med papperet. Ställ en kastrull fylld till ¾ med vatten som tyngd ovanpå. Ställ en plåt täckt med aluminiumfolie (droppbricka) i nedre delen av ugnen då potatiskakan kan släppa vätska under tillagningen.
- Ställ i potatiskakan på ett galler precis ovanför plåten 1 timme.
- Ta bort kastrull och papper. Höj temp till 225°. Pensla ytan med lite smör. Tillaga ytterligare ca 30 min, tills potatiskakan fått fin färg. Låt svalna helt. Ställ övertäckt i kylen.
- Ca 2 timmar före servering:
Skär potatiskakan i portionsbitar och lägg på bakpappersklädd plåt.
- Strax före servering:
Värm ca 15 min mitt i ugnen 175°
Publicerat den
29 december 2011
Liknande recept
Skriv kommentar