Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Det här brödet doftar fantastiskt, smakar underbart och håller sig ovanligt länge för att vara ett hembakt bröd utan konserveringsmedel. Jag använder alltid form när när jag bakar matbröd. Limporna blir högre och snyggare då, och så kan jag arbeta med en lös deg som blir till fluffigt bröd.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt salt och socker. Skala och riv potatisarna grovt och blanda med yoghurt.
  2. Koka upp vattnet och blanda med potatisrivet (se till att blandningen inte är för varm för då dör jästen för dig och det vore väl synd) och tillsätt därefter jästblandningen. I med fullkornsdinkeln och tillräckligt mycket siktad dinkel för att du skall få en blandning mellan deg och smet.
  3. Bearbeta degen länge, länge, helst med maskin. Tillsätt därefter bara precis så mycket mjöl att du kan hälla upp degen på två ark bakplåtspapper som smorts med olivolja (smörj in händerna med olivolja så går det lättare) och häv ner i form.
  4. Dutta på lite extra olivolja ovanpå limporna också och låt jäsa en knapp halvtimme (bröd på lösa degar kan lätt bli överjäst). Ställ in limporna i nedre delen av ugnen på 250°C men sänk värmen till 200°C efter 5 minuter. Grädda i ytterligare 40 minuter och låt svalna under bakduk på galler.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • superlillan 5 september 2009

    Låter jättegott...det måste jag prova. Det vattnades i munnen bara man läste vad receptet innehåller.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.