Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Potatisrosor

Om man verkligen vill imponera på sina middagsgäster är det här ett enkelt sätt att göra det på – med potatisrosor som tillbehör vid exempelvis nyårssupén. De går också alldeles ypperligt att servera som tilltugg till fördrinken om man så vill. Underbart gott blir det då om man blandar i västerbottensost i potatisrosorna som får smälta i ugnen och ge smak och sälta åt potatisen. För den som föredrar en annan ost, till exempel parmesan, fungerar naturligtvis det lika bra. Till varmrätt är potatisrosor med smördeg en sällsynt lyckad kombination. Den frasiga smördegen inrullad i tunt skurna skivor potatis blir tillsammans med färskost och kryddor en fröjd för både öga och gom!


Sätt ugnen på 150°. Skala och skölj potatisen. Smöra 4 muffinsformar. Skiva potatisen 1 mm tjock med mandolin eller osthyvel. OBS! Skivorna får inte sköljas. Skiva vitlöken i så tunna skivor...

4
6

Beräkna 1 stor potatis till varje "ros". Skala potatisen, skölj den och torka av. Skär den i långa remsor med en osthyvel eller med potatisskalaren. OBS! Skölj inte remsorna. Sätt remsorna i smord muf...

9
1

Lägg ut smördegsplattan, pressa sedan 4 potatisar och, bred ut över plattan lite salt och peppar strö på en påse ost, pressa ytterligare 4 potatisar. Rulla ihop till en rulltårta. (långsidan) Skär den...

6

Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut smördegsplattorna något på längden, till ca 30 cm. Dela varje platta i två remsor. Skär den oskalade potatisen i 2 mm tunna skivor, använd gärna en mandolin. Bred...

8

Skala och koka potatisen till potatisrosorna. Pressa den i en skål och blanda med mjölk, mjukt smör och äggula. Blanda ner osten. Spritsa rosor på en plåt med bakplåtspapper. Så här långt kan du förbe...


Arbeta färsen med saltet. Tillsätt vitpeppar, ägg och potatismjöl. Späd med grädden och vattnet. Forma färsen till små biffar på vattensköljd skärbräda. stek dem på varje sida några minuter. Toppa...

4

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.