En utsökt bärvariant på den klassiska prinsesstårtan. Tårtansalaget blir högt och stabilt och går fint att dela i tre bottnar.
Instruktioner
- Ugn 175°
- Vispa ägg och socker i en skål över sjudande vattenbad. Vispa en bra stund tills smeten är ca 60° (mät med en digitaltermometer). Ta skålen från värmen och fortsätt vispa tills smeten är rumstempererad.
- Blanda mjöl och bakpulver och sikta/vänd försiktigt ner det i smeten. Rör försiktigt ner smöret.
- Häll smeten i en smord och mjölad, slät form med löstagbar botten ca 2 liter. Grädda i ugnen 25 – 30 minuter, tills kakan är torr i mitten (pröva med en sticka).
- Ta ut kakan och vänd den upp och ner på sockrat
bakplåtspapper. Låt gärna stå (plastad) till nästa dag.
- Vaniljkräm:
Koka upp mjölk och vaniljstång (med märgen urskrapad). Vispa ner socker, äggulor och maizena. Sjud på svag värme under ständig omrörning tills krämen tjocknar ca 2 minuter. Sila krämen och vispa ner smöret. Låt krämen svalna, täck med plast och låt bli kall i kylskåp.
- Montering: Dela tårtan i tre bottnar. Vispa grädden.
- Vänd de bakade delarna uppåt och stryk ett lager sylt på den ena.
- Lägg på vaniljkräm och vänd tårtbotten med den bakade sidan ner mot krämen. Bred på ett nytt lager sylt och stryk sedan på ett centimetertjockt lager vispgrädde.
- Avsluta med den sista botten och bestryk hela tårtan med ett tunt lager vispgrädde.
- Mät tårtans omkrets och höjd. Rita en pappersmall som skall svepa runt hela tårtan och vara ca 1 cm högre än kanten. Kavla ut marsipanen tunt efter mallen.
- Svep marsipanen runt tårtan, fäst ihop så att skarven blir jämn.
- Dekorera med hallon, blåbär, marsipanros och violer. Avsluta med en grön kvist.
- Lycka till!
Publicerat den
31 maj 2010
Liknande recept
Skriv kommentar