Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Pulled chicken Creole

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Välj tillagningssätt efter vad som passar dig bäst. Lergryta, stekgryta eller gör en "egen stekgryta" genom att täcka en ugnsform med folie. Om du använder stekgryta av gjutjärn utan beläggning så flytta över köttet till en annan form efter tillagningen, så att det inte får järnsmak. Köttet går mycket bra att göra i förväg och frysa in. Tips: Du kan även använda en färdiggrillad kyckling. Bena ur och drar isär köttet, stek i smör och häll på färdig barbecuesås. Ett måste med lergryta FÖRSTA GÅNGEN DU ANVÄNDER DIN LERGRYTA När man har köpt en ny lergryta ska denna blötläggas i minst 8-10 timmar innan den kan användas. Efter detta bör man blötlägga lergrytan åtminstonde i 15 minuter innan varje matlagningstillfälle så att den suger åt sig vätskan ordentligt. Efter att lergrytan är ordentligt fuktig lägger man i maten som man vill tillaga och ställer in lergrytan i en kall ugn som man först efter det värmer upp till 200-250c. Blötläggningen gör att vattnet ångar och detta hindrar att maten bränns vid. Ifall du vill ha en viss stekyta så kan du alltid ta av locket ca 15 minuter innan maten är klar. Det vanligaste är att man lagar kötträtter, kyckling- och böngrytor i lergryta, men detta redskap passar även utmärkt att användas för att koka soppa, baka matbröd och pajer. Undvik att använda diskmedel när du använder din lergryta då maten kan ta smak av det efteråt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tillagning i lergryta: Gnid in kryddor och sås i kycklingen. Lägg i blötlagd lergryta, ställ in i kall ugn. Ställ in ugnen på 250°, sänk till 175° efter 45 minuter. Stek tills köttet lossnar lätt från benen, det tar cirka 2 timmar. Ös eller vänd gärna någon gång under tiden. Dra isär köttet med två gafflar eller händerna, slå stekskyn ovanpå. Du kan förbereda köttet och steka upp det i smör just innan servering. Spara då stekskyn och avsluta med att hälla den över köttet. Servera tillsammans med dina favorittillbehör.
  2. Tillagning i stekgryta: Sätt ugnen på 125°. Lägg kycklingen i en stekgryta. Gnid in kryddor och sås. Häll lite vatten i botten på grytan och sätt på locket. Ställ in på nedersta falsen 3-4 timmar eller tills köttet lätt faller isär. Kika in några gånger under gräddningen och fyll på vatten om det behövs.
  3. Kycklingen är färdigt när köttet lätt lossnar från benen och ramlar isär när du petar på det. Dra isär köttet med två gafflar eller händerna, slå stekskyn ovanpå och smaka av med salt. Du kan förbereda köttet i god tid och steka upp det i smör just innan servering. Spara då stekskyn och avsluta med att hälla den över köttet.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.