Pumpan gör brödet extra saftigt och ger dessutom extra fin färg
Instruktioner
- Skala, kärna ur och skär pumpan i mindre bitar.
Lägg bitarna i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka under lock tills bitarna är mjuka, ca 20 min.
- Lyft upp pumpabitarna och låt dem svalna.
Spara kokspadet och låt det svalna till 37º.
- Kör pumpan tillsammans med ½ dl kokspad i en mixer eller matberedare till en slät kräm.
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt 2 dl kokspad och rör om så att jästen löser sig. Rör ner pumpakräm, smör-&rapsolja, salt, socker och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt tills den blir slät.
- Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
Tillsätt ev lite mera mjöl men degen får gärna vara lite kladdig.
- Forma till ett avlångt bröd och avsluta med att vrida det i ändarna så att brödet blir lite snurrat.
- Sätt ugnen på 200º.
- Lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
- Pensla med vatten och strö ev över pumpafrön.
- Grädda brödet mitt i ugnen 25-30 min tills det får en ljusbrun färg. Låt svalna under bakduk.
- Rör ihop kvarg timjan, citronskal och salt och servera det till.
Publicerat den
4 november 2011
Liknande recept
Skriv kommentar