Den klassiska punschparfaiten förgylls med ett läckert mandeltäcke och rårörda blåbär.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 275 grader.
Riv mandelmassan grovt. Mixa mandelmassan i matberedare eller med stavmixer tillsammans med äggvitorna ca 3 minuter till en slät smet.
- Lägg en 1½ liter stor brödform med ovansidan ner mot ett bakplåtspapper. Rita längs med kanten av formen. Spritsa eller bred ut mandelsmeten på bakplåtspapperet. Strö på mandelspån. ställ i frysen ca 10 minuter.
Grädda mandelbottnen 6-8 minuter i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg.
- Finhacka chokladen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, vaniljfrön, socker och punsch 2-3 minuter med elvisp. Vispa grädden fast. Rör ner den i äggsmeten och blanda med chokladen.
- Klä brödformen med plastfolie. Fyll formen med parfaitsmeten. avsluta med att lägga på mandeltäcket med ovansidan uppåt, skär ev bort lite av kanten så att mandeltäcket passar. Ställ i frysen minst 8 timmar före servering.
- Tina blåbären och rör ihop med socker. ställ kallt fram till servering.
- Vid servering:
Lyft upp parfaiten ur formen och ta bort plastfolien.
skär parfaiten i skivor och servera med de rårörda blåbären.
Publicerat den
18 december 2011
Liknande recept
Skriv kommentar