Mumsig och härligt mör rabarberkaka blir underbart till kaffet på t ex en picknick. Recept från ICA-Kuriren nr 24/11.
Instruktioner
- Kaka:
Sätt ugnen på 150° varmluft. Börja med att bryna smöret. Lägg smöret i en kall kastrull och sätt på plattan. Låt smöret smälta och fortsätt koka tills det blivit gyllenbrunt och börjar dofta nötigt. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Blanda äggvita, florsocker och mandelmassa i en matberedare och mixa 2-3 minuter. Häll upp i en bunke. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ned i blandningen. Vänd försiktigt med en slickepott. Vänd i smöret försiktigt.
- Rabarbern skalas och skärs ned i mindre bitar. Pistaschnötterna hackas grovt. Vänd ned frukt och nötter i kaksmeten. Häll upp i en smord och bröad eller pappersklädd springform. Baka ca 15 minuter så att kakan nästan är färdig, men fortfarande är litet krämig i mitten.
- Karamellkräm:
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna i en kastrull. Koka upp vaniljstång, vaniljfrön och mjölk. Ta från värmen och låt dra 10 minuter. Ta bort vaniljstången.
- Blanda socker och vatten i en kastrull. Smält till en ljusbrun karamell. Rör om då och då. När karamellen ser färdig ut, ungefär bärnstensfärgad, slå över litet i taget av den varma mjölken och låt koka ihop några minuter. På så sätt kokar du bort eventuella klumpar.
- Vispa äggula och maizena lätt. Slå den varma mjölk/karamellblandningen över äggen försiktigt under vispning. Häll tillbaka alltsammans och låt koka upp så att det tjocknar. Låt koka 2-3 minuter. Ställ åt sidan och tillsätt smöret. Kyl ned och sila krämen.
- Vispa upp krämen innan du serverar den till kakan, gärna tillsammans med färska jordgubbar.
Publicerat den
15 juni 2011
Liknande recept
Skriv kommentar