Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rabarberkaka med karamellkräm

 
  • Serverar: 10-12 portioner
Skriv ut

Mumsig och härligt mör rabarberkaka blir underbart till kaffet på t ex en picknick. Recept från ICA-Kuriren nr 24/11.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Kaka: Sätt ugnen på 150° varmluft. Börja med att bryna smöret. Lägg smöret i en kall kastrull och sätt på plattan. Låt smöret smälta och fortsätt koka tills det blivit gyllenbrunt och börjar dofta nötigt. Ställ åt sidan och låt svalna.
  2. Blanda äggvita, florsocker och mandelmassa i en matberedare och mixa 2-3 minuter. Häll upp i en bunke. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ned i blandningen. Vänd försiktigt med en slickepott. Vänd i smöret försiktigt.
  3. Rabarbern skalas och skärs ned i mindre bitar. Pistaschnötterna hackas grovt. Vänd ned frukt och nötter i kaksmeten. Häll upp i en smord och bröad eller pappersklädd springform. Baka ca 15 minuter så att kakan nästan är färdig, men fortfarande är litet krämig i mitten.
  4. Karamellkräm: Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna i en kastrull. Koka upp vaniljstång, vaniljfrön och mjölk. Ta från värmen och låt dra 10 minuter. Ta bort vaniljstången.
  5. Blanda socker och vatten i en kastrull. Smält till en ljusbrun karamell. Rör om då och då. När karamellen ser färdig ut, ungefär bärnstensfärgad, slå över litet i taget av den varma mjölken och låt koka ihop några minuter. På så sätt kokar du bort eventuella klumpar.
  6. Vispa äggula och maizena lätt. Slå den varma mjölk/karamellblandningen över äggen försiktigt under vispning. Häll tillbaka alltsammans och låt koka upp så att det tjocknar. Låt koka 2-3 minuter. Ställ åt sidan och tillsätt smöret. Kyl ned och sila krämen.
  7. Vispa upp krämen innan du serverar den till kakan, gärna tillsammans med färska jordgubbar.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.