Mandeltårtan är riktigt snabbakad och passar de flesta - även glutenintoleranta gäster. Men kom i så fall ihåg att byta ut ströbrödet till formen mot t ex flagad mandel som stöts sönder lite lätt. Att garnera med blommor är alltid fint.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175º.
- Smöra och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter.
- För en glutenfri kaka:
byt ut ströbrödet mot flagad mandel – som stöts sönder lite lätt.
- Mandeltårta:
Riv mandelmassan och vispa den kraftigt tillsammans med smöret. Tillsätt äggen, ett i taget under fortsatt vispning.
- Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen 20-25 minuter.
- Låt kallna.
- Lyft mandeltårtan försiktigt ur formen. Rengör formen och lägg ner tårtan igen.
- Rabarbermousse:
Skala ev. rabarbern och skär den i mindre bitar. Lägg i en kastrull och tillsätt vattnet.
- Låt koka under lock ca 5 minuter så att rabarbern blir mjuk.
Rör ner gelésocker multi och låt det koka upp igen.
- Häll upp i en skål och låt det kallna.
Rör om någon gång under tiden så kallnar det fortare.
- Vispa grädden, blanda ner limeskal och den kalla rabarberkompotten.
- Bred moussen över kakan.
Täck med plastfolie och låt stå i frysen 4-6 timmar.
- Ta fram tårtan ca 2 timmar före serveringen. Den skall vara tinad men grädden kan gärna fortfarande vara lite hård
Dekorera med blommor eller färska bär.
Publicerat den
8 april 2010
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Passar bra till vårfest med familjen. Betyg senare.