- Serverar: 6 portioner
- Tid: 5 timmar
Skriv ut
Det här lagar jag ofta under hösten och vintern. Jag har egentligen inget nerskrivet recept så jag får chansa lite nu när jag försöker göra ett recept av det... Bli inte förskräckt av tillagningstiden eftersom grytan sköter sig själv största delen av tiden. Det ska puttra länge för att bli riktigt mört och gott.
Instruktioner
- Vänd grytbitarna i lite vetemjöl och stek dem i smör tills de fått stekyta.
- Skär gul lök i grova bitar och stek en stund tillsammans med köttet.
- Tillsätt ca 5 dl rödvin (jag brukar använda JP Chenet) och fyll upp med vatten tills det täcker köttet.
- Häll i fond enligt anvisningarna på flaskan.
- Krossa och lägg i några av vitlöksklyftorna men spara det mesta till senare.
- Låt stå och puttra ca 4 timmar på svag värme med lock. Rör lite då och då och håll koll så det inte kokar för mycket.
- Tillsätt grädden, resten av vitlöken, grönmögelosten, morötter (grovt skurna) och champinjonerna. Spruta i Colorit soya för en mörkare färg. Smaka av med salt, peppar och chilipulver. Låt koka ytterligare 20 - 30 minuter tills morötterna har lagom tuggmotstånd.
- Red med Maizena till lagon krämig konsistens.
- Skär purjolöken i ca 4 cm sneda bitar och lägg i en stund innan servering.
- Serveras med antingen potatis, qinoa, bulgur eller ris och en stor sallad.
Publicerat den
16 mars 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Tusen tack för ett utsökt recept..! Mycket smakligt och mört! Kan varmt rekommendera åt andra.
Mycket god gryta som bjudrätt. Jag minskade vitlöken till 4 klyftor som kokade med. Jag kommer göra denna gryta fler gånger när det vankas gäster.
Mycket gott! Gästerna gav rätten en klar 5:a.