Gott med grovt rågbröd, blir en limpa.
Instruktioner
- Mät upp vatten i en kastrull. Värm tills vattnet känns fingerljummet. Använder du termometer ska den visa 37°C. Häll vattnet i degbunken.
- Mät upp och häll i kryddor, salt och olja. Smula i jästen. Rör med trägaffel tills jästen löst sig.
Mät upp och häll i rågkross och den mindre mängden mjöl. Rör ner mjölet med trägaffel.
- Arbeta därefter degen med elvispens degkrokar. Arbeta i 5 minuter – ta tid – tills degen blir seg, men fortfarande ska den vara ganska lös. Strö lite mjöl över degen. Lägg på en bakduk. Låt jäsa i 45 minuter. Degen ska ha höjt sig rejält och blivit nästan dubbelt så stor.
- Häll upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Knåda några tag. Platta eller kavla ut till en rektangel. Rulla därefter ihop. Lägg på plåt. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
- Tryck med pekfingret lätt på brödets sida. När degen snabbt reser sig efter trycket är brödet färdigjäst. Du ser det också på att brödet börjar spricka. Skär några snitt i ytan med vass kniv eller rakblad.
Grädda i nedre delen av ugnen. Först 10 minuter i 250 grader. Sänk därefter till 200 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
- Låt brödet svalna på galler. Med bakduk blir skorpan mjuk och utan hård.
Publicerat den
11 februari 2008
Liknande recept
Skriv kommentar