Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rågbröd

 
Skriv ut

Gott med grovt rågbröd, blir en limpa.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mät upp vatten i en kastrull. Värm tills vattnet känns fingerljummet. Använder du termometer ska den visa 37°C. Häll vattnet i degbunken.
  2. Mät upp och häll i kryddor, salt och olja. Smula i jästen. Rör med trägaffel tills jästen löst sig. Mät upp och häll i rågkross och den mindre mängden mjöl. Rör ner mjölet med trägaffel.
  3. Arbeta därefter degen med elvispens degkrokar. Arbeta i 5 minuter – ta tid – tills degen blir seg, men fortfarande ska den vara ganska lös. Strö lite mjöl över degen. Lägg på en bakduk. Låt jäsa i 45 minuter. Degen ska ha höjt sig rejält och blivit nästan dubbelt så stor.
  4. Häll upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Knåda några tag. Platta eller kavla ut till en rektangel. Rulla därefter ihop. Lägg på plåt. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
  5. Tryck med pekfingret lätt på brödets sida. När degen snabbt reser sig efter trycket är brödet färdigjäst. Du ser det också på att brödet börjar spricka. Skär några snitt i ytan med vass kniv eller rakblad. Grädda i nedre delen av ugnen. Först 10 minuter i 250 grader. Sänk därefter till 200 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
  6. Låt brödet svalna på galler. Med bakduk blir skorpan mjuk och utan hård.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.