Att blanda gröt i brödet är ett gammalt beprövat sätt att få brödet saftigt gott och hållbart.
Instruktioner
- Blanda havregryn och vatten i en kastrull och låt det koka under lock till en gröt ca 5 minuter (kan gå fortare). Lägg i smöret. Häll gröten i degbunken, tillsätt det kalla vattnet och rör om. Smula ner jästen när blandningen är fingervarm, 37 grader. Tillsätt salt, sirap, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta degen smidig och låt den jäsa övertäckt ca 40 minuter.
- Arbeta upp degen med mera mjöl och skär i bitar. Rulla till släta bullar och doppa i rågmjöl eller sesamfrön och lägg på smord plåt eller bakplåtspapper. Eller baka ut till hålkakor. Låt bröden jäsa igen övertäckta i 40 minuter.
- Grädda mitt i ugnen i 225 grader 12-15 minuter. Nagga hålkakorna innan de gräddas. Låt brödet kallna på galler under bakduk.
- Det går utmärkt att använda andra mjölsorter, dock bör ca en tredjedel vara vetemjöl. Jag sötar ofta med honung. Det går även att baka dubbel sats.
Publicerat den
5 februari 2012
Liknande recept
Skriv kommentar