Ett stort surdegsbröd som tar lite tid att baka, men är väl värt det!
Instruktioner
- Surdeg
Det är enkelt att göra surdeg men tar litet tid så det gäller att ha lite framförhållning! Det som blir över efter baket kan man spara i kylskåp i en burk med tättslutande lock. När det är dags att baka igen tar man en matsked av surdegen och blandar med 2 dl vatten och 2 dl rågmjöl. Låt detta stå över natten i rumstemperatur.
- Dag 1-3
Blanda vatten, mjöl och rårivet äpple ordentligt. Täck ,med lock eller plastfilm. Ställ burken på en varm plats och vila i tre dagar.
- Dag 4
Fyll på med mera mjöl och ljummet vatten, blanda ordentligt och täck över. Låt stå ytterligare ett dygn.
- Dag 5
Nu är surdegen färdig att baka med. Om man inte ska baka samma dag ska surdegen förvaras i kylskåp. pH-värdet ligger nu under 4, vilket ger en frisk och syrlig smak.
- Smula ned jästen i bunken, tillsätt vatten och sedan övriga ingredienser. Arbeta degen med maskin i tio minuter. Låt degen jäsa i två timmar.
- Knåda degen på mjölat bakbord och forma till en stor rund bulle. Låt degen jäsa, 60-90 minuter, i mjölad korg, alternativt lägg handduk i en bunke och låt degen jäsa i den.
- Stjälp försiktigt upp brödet på en plåt och snitta ett rutmönster på ovansidan. Grädda i 220 grader, 35-45 minuter. Önskas kraftigare skorpa, ställ in en ugnfast form med vatten i botten på ugnen eller spraya brödet med vatten i början av gräddningen.
Publicerat den
6 juni 2008
Liknande recept
Skriv kommentar