Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Råger More surdegsbröd

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Ett stort surdegsbröd som tar lite tid att baka, men är väl värt det!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Surdeg Det är enkelt att göra surdeg men tar litet tid så det gäller att ha lite framförhållning! Det som blir över efter baket kan man spara i kylskåp i en burk med tättslutande lock. När det är dags att baka igen tar man en matsked av surdegen och blandar med 2 dl vatten och 2 dl rågmjöl. Låt detta stå över natten i rumstemperatur.
  2. Dag 1-3 Blanda vatten, mjöl och rårivet äpple ordentligt. Täck ,med lock eller plastfilm. Ställ burken på en varm plats och vila i tre dagar.
  3. Dag 4 Fyll på med mera mjöl och ljummet vatten, blanda ordentligt och täck över. Låt stå ytterligare ett dygn.
  4. Dag 5 Nu är surdegen färdig att baka med. Om man inte ska baka samma dag ska surdegen förvaras i kylskåp. pH-värdet ligger nu under 4, vilket ger en frisk och syrlig smak.
  5. Smula ned jästen i bunken, tillsätt vatten och sedan övriga ingredienser. Arbeta degen med maskin i tio minuter. Låt degen jäsa i två timmar.
  6. Knåda degen på mjölat bakbord och forma till en stor rund bulle. Låt degen jäsa, 60-90 minuter, i mjölad korg, alternativt lägg handduk i en bunke och låt degen jäsa i den.
  7. Stjälp försiktigt upp brödet på en plåt och snitta ett rutmönster på ovansidan. Grädda i 220 grader, 35-45 minuter. Önskas kraftigare skorpa, ställ in en ugnfast form med vatten i botten på ugnen eller spraya brödet med vatten i början av gräddningen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.