Enkla att baka, goda med nyttigt rågkross.
Baka och känn doften av brödkryddor sprida sig i ditt hem.
Instruktioner
- Koka upp vatten och rågkross. ta kastrullen från plattan och låt svälla ett par minuter under lock.
- Häll blandningen i en degskål.
Blanda ner vatten och smöret i små bitar i rågkrosset. Se till att det är fingervarmt.
Tillsätt smulad jäst och rör tills den löst upp sig.
Tillsätt salt, sirap, brödkrydda, och nästan allt av rågsikten. Spara 1/2 dl som du ev. behöver vid utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt, helst i maskin till den känns smidig.
Låt jäsa under bakduk 20 minuter.
- Knåda degen lätt och dela den i 4 delar. Platta ut dem till platta kakor, ca 16 cm i diameter.
Lägg dem på pappersklädd plåt, nagga dem med en gaffel och låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla med sirapsvatten och sätt in plåten mitt ugnen, 12 - 15 minuter. Pensla ytterligare en gång när du tagit ut dem.
Låt svalna på galler under bakduk.
Publicerat den
6 januari 2008
Liknande recept
Skriv kommentar