Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rågkakor

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Enkla att baka, goda med nyttigt rågkross. Baka och känn doften av brödkryddor sprida sig i ditt hem.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka upp vatten och rågkross. ta kastrullen från plattan och låt svälla ett par minuter under lock.
  2. Häll blandningen i en degskål. Blanda ner vatten och smöret i små bitar i rågkrosset. Se till att det är fingervarmt. Tillsätt smulad jäst och rör tills den löst upp sig. Tillsätt salt, sirap, brödkrydda, och nästan allt av rågsikten. Spara 1/2 dl som du ev. behöver vid utbakningen.
  3. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin till den känns smidig. Låt jäsa under bakduk 20 minuter.
  4. Knåda degen lätt och dela den i 4 delar. Platta ut dem till platta kakor, ca 16 cm i diameter. Lägg dem på pappersklädd plåt, nagga dem med en gaffel och låt jäsa under bakduk 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Pensla med sirapsvatten och sätt in plåten mitt ugnen, 12 - 15 minuter. Pensla ytterligare en gång när du tagit ut dem. Låt svalna på galler under bakduk.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.