Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rårörd saft

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 3 portioner
Skriv ut

Till alla mjuka bär. Ett gammalt släktrecept. Blir ungefär lika mycket saft som bärmängden, ändå mycket smak. Blanda gärna bär, hallon-vinbär t.ex. Gillar du inte vinsyra, går det utmärkt med citronsyra.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Krossa bären, (de behöver inte repas), enklast med händerna eller en mosstöt. Sätt till vatten, vinsyra och atamon. Rör om. Låt stå svalt ca 20 tim. Sila, låt självrinna. Mät råsaften och tillsätt ca 1 kg socker till varje liter, mindre, 8-9 hg, om det är söta bär (t.ex hallon). Rör till sockret är löst. Låt stå i ca 12 tim för att ev. skum skall flyta upp. Skumma. Slå på rena flaskor. Hållbar i källarsval minst ett år!
  2. Amn.1 Använder man bär, särskilt vinbär, som inte är riktigt mogna geléar sig saften. Amn.2 Att man sätter till atamonen i första skedet beror på att risken för jäsning är störst när man har bären med.
  3. Tips. Får man tomma spritflaskor, sätt på korken och spara, använd utan att skölja. De flaskorna är mycket rena!

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • sikaal 7 augusti 2009

    Nu har jag gjort rårörd saft på rabarber för första gången, skivade tunnt i matberedaren och blandade med hälften röda vinbär. Det blev mycket bättre än jag förväntat! Något "sträv", men det var ju "augusti-rabarber".

  • The_TL 4 juni 2013

    Hej Sikaal! Hur är hållbarheten för denna saft? Jag har läst någonstans, att rårörd saft har en lägre hållbarhet, jämfört med kokt eller ångad saft. Bör saften, från ditt recept, frysas ned? Med vänliga hälsningar TL

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.