Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Råsocker

Råsocker är ett gott alternativ till det vita sockret i bakning och matlagning. Det härstammar precis som det vita sockret från sockerrör eller sockerbetor och har en brunaktig nyans och en kryddigare ton än vanligt vitt socker. Det sägs också att det bevarats mer vitaminer och mineraler i råsockret vid framställningen varför man kan säga att det är lite nyttigare. Varianter av råsocker är farinsocker och muscavadosocker. Råsocker är väldigt gott tillsammans med frukt, prova till exempel att baka äppelpaj med råsocker när det är dags att ta hand om äppelskörden. En perfekt avslutning på sommarens grillmiddag är grillad ananas med råsocker som serveras med vaniljglass.


Smörj och bröa (jag använde kokosflingor) en liten långpanna ca 25 gånger 35 cm. Botten: Smält på låg värme smör och choklad (inte vit), rör tills det blir en slät massa. Häll i farin- och muscovad...

3

Sätt ugnen på 175 grader (varmluft) Smält smöret Mixa hasselnötterna fint i en matberedare. Blanda nötterna med smör, ägg, havregryn, råsocker och bittermandeln. Forma smeten med hjälp av fingrar...

3

Sätt ugnen på 200 grader. Rör matfett och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Mosa bananen och blanda ner den i äggvispet. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en...

35 min
24
2

Blanda ihop alla ingredienserna till smuldegen. Smula degen i en långpanna och baka i ugn på 175 gr i ca 8 min. Rör runt så att smulorna bakas jämt gyllenbruna. Vispa grädden och vänd ner Kesella...

25 min
8
2

Smörj en ugnsfast form i lagom storlek. Dela, kärna ur och skiva äpplen. Skalet kan vara kvar. Fyll formen i ett så tjockt lager som man vill ha. Det sjunker ihop något vid gräddningen. Strö socker...

30 min
4
2

Smält smör, slå sedan i mjölk och saffran, låt allt bli fingervarmt. Smula ner jästen i bunken och slå på degvätskan. Slå i salt, kesella, socker och rör ordentligt. Slå i mjölet lite i taget. Knåda o...

2 h
50
2

Mät upp vattnet och häll i kastrull, lägg i det rivna citronskalet och äpplen skurna i bitar. Låt koka i ca 30 minuter, äpplena skall vara helt sönderkokta. Tag av från plattan och sila genom sildu...

2

Hacka mandeln grovt. Lägg hacket i en rymlig bunke tillsammans med rågflingor, havregryn, solroskärnor, linfrön och koksflingor. Vänta med russinen. Rör runt. Vänd ner råsockret och rör om igen, V...

2

Rör ihop marinaden och förvara i en glasburk. Rensa filén från eventuella hinnor och skär därefter skivor ca 2 cm tjocka. Salta och peppra och stek i smör ca 2-3 min på varje sida. Låt kallna och...

3-5
2

Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt nystött kardemumma, socker, salt och havregryn blandat med hjorthornssalt. Arbeta in det mesta av mjölet. Låt dege...

60
2

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregryn, socker, russin, nötter och bakpulver i en skål. I en annan skål blanda äppelmos, mjölk, smör och ägg. Blanda ner mjölk-blandningen i havregrynsmixen....

30 min
4-5
2

Klä en långpanna (25-35 cm) med bakplåtspapper och sätt ugnen på 200°. Smält margarinet sakta, bryn ej, och låt svalna. Skala äpplena och klyfta dem i mindre bitar. Vispa ihop ägg och socker myck...

2

Ugn 200º. Tina smördegsplattorna. Gör med hjälp av ett glas runda skåror i plattorna, men inte så att de går igenom. Om det är avlånga plattor får det kanske plats två rundlar. Vispa ihop ägget...

4
2

Blanda ihop allt i en skål. Häll ut i en långpanna och fördela det i små klumpar. Rosta i ugnen i ca 20 minuter i 200 grader. Rör om ofta så allt blir rostat. Russin, hackad mandel kan tillsättas...

40 min
8-10
2

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och kärna ur äpplet och skär i skivor. Smörj en eldfast form och lägg i äppelskivorna. Ringla sirapen över äppelklyftorna, krydda med kanel och kardemumma. Fördela dä...

30 min
2-3
2

Skiva bananerna och lägg i frysen (någon timme räcker). Mixa blåbär, frusen banan och kokosflingor till en slät massa. Konsistensen blir som "mjukglass". Portionera upp i coupglas, dekorera med lit...

5 min
3-4
2

Börja med att smöra en eldfast pajform och sätt ugnen på 200 grader. Hacka sedan kakorna i grova bitar och lägg åt sidan. Blanda därefter ihop socker, mjöl, smör och de hackade kakorna till en kaks...

1 h
10-12
2

Smält smör och den mörka chokladen i en kastrull. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Häll smör-/chokladblandningen i smeten. Häll i vetemjölet och vispa långsamt, alternativt rör ner mjölet me...

40 min
6-8
2

Ugn 150 grader. Smält smöret, rör ner 100 g av blockchokladen. Resten av chokladen ska grov hackas och användas senare. Rör samman ägg och råsocker. Blanda i smör- och choklad blandningen. Tillsätt...

2

Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör, socker, sirap och kakao poröst. Rör i ägg, salt, vaniljsocker och havregryn. Blanda mjöl och bikarbonat. Rör ner det i smeten. Blanda ner chokladen. Klick...

40
2

Ugn 200 grader Blanda allt utom russinen, häll i långpanna. Rosta i ugnen 30 minuter. Rör 2 gånger med 10 minuters mellanrum. Låt svalna och blanda i russinen eller frukten. Häll upp i burkar. G...

40 min
20
2

Sätt ugnen på 100 grader. Koka upp grädde och mjölk. Vispa ihop vanilj, strösocker och äggula. Häll gräddmjölken över chokladen, rör tills allt har smält. Häll chokladgrädden över socker/äggula....

4-6
1

Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken. Värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölken. Rör tills jästen löst sig. Blanda i kessella, saffran, sock...

2 h
15
1

Plocka blommorna, rensa och skölj dem, ta bort stjälkar och grönt. (Jag brukar ta extra mycket blommor eftersom klasarna är ganska små jämfört med fläderblom.) Tvätta och skiva citronerna, varva bl...

5 d
1

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.