Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Recpet på ankbröst av Per Morberg

När mästerkocken Per Morberg lagar ankbröst penslar han dem med en honungsglaze så att ytan blir krispig och ankköttet mört och läckert rosa. Den perfekta innertemperaturen på anka enligt Per Morberg är 60 grader för ett rosa kött, och om man föredrar medium 65 grader. Goda tillbehör till ankbröst är bland annat hasselbackspotatis, rostad potatis och rotrukter, eller som i Per Morbergs recept på ankbröst – en rotselleripuré! Prova också att tillaga ankbröst och servera en god rödvinssås till som passar perfekt till vilttonen i ankbröstet. En annan riktigt klassisk rätt är ankbröst med apelsinsås, eller Anka á L’Orange som det heter på franska varifrån rätten härstammar. Lite tidskrävande men väl värt besväret!


Anka: Ruta skinnet med en vass kniv. Stek den i stekpanna salta peppra. Lägg den i en ugnsfast form In ugnen 175 grader i ca 15 min. Låt vila i 5-10 min Skiva upp i skivor Sparrispotatis: Sk...

1 h 30 min
4
2

Sätt ugnen på 150 grader. Skär några snitt med en kniv i fettkappan på ankbrösten. Salta och peppra. Bryn ankan i en torr het stekpanna, börja med fettkappan nedåt, ca 4 minuter på fettsidan och 2 min...

1 h
4
1

Salta, peppra och bryn kotletterna gyllenbruna i smör i en järngryta. Skala och skär rotfrukter och lök i bitar och låt dem bryna med kotletterna på slutet. Tillsätt buljong, lagerblad, vitpepparkorn,...

3 h
4

Ankbröst: Snitta fettet tätt med en vass kniv och peppra. Stek dem med fettsidan ner i het panna ca 4 min. Vänd och stek andra sidan ca 2 min. Hallonsås: Smält sockret i en kastrull på svag värme til...

4

Putsa bort senor från köttsidan på ankan, men behåll fettet. Salta och peppra på köttsidan. Stek i het panna på ankans feta sida till en gyllene färg, vänd och stek lite lätt på köttsidan, tillsä...

4

Såsen: Smält sockret i en kastrull. Tillsätt vinet, portvinet och körsbären och koka tills lagen börjar bli simmig. Smaksätt den med salt och peppar. Ankbrösten: Sätt ugnen på 125°. Ruta fe...

1 h
4

Torka av köttbitarna med papper och snitta den feta sidan i ett glest rutmönster ner till muskeln. Gnid både köttsidan och den feta sidan med ingefära, salt och peppar. Hetta upp stekpannan till högst...

45 min
4

Smält smöret och stek de finskurna schalottenlökarna. Tillsätt honung och karamellisera. Deglaze med Cointreau och vänta tills alkoholen avdunstar. Fyll på med buljong, apelsinsaft och apelsinskal. Lå...

45 min
4

Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Koka upp köttet en gång i kallt vatten för att blanchera det. Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten. Skala och skölj gr...

1 h 30 min
4
10

Ställ ut muffinsformarna på plåten Sätt ugnen på 200 grader Smält margarinet i en gryta. Medan margarinet smälter knäck ägget i en bunke. Häll isockret vispa pösigt. Häll margarinet i bunken....

30 min
12
12

Dag 1: Blanda ihop all ingredienser till fruktblandningen. Ror om noga sa att allt fordelas bra och hall over whiskeyn och conjaken. Tack burken med hushallsplast och lat sta i 1 till 3 dagar. D...

1
1

Skölj och tärna grönsakerna. Fräs dem i oljan. Pressa i vitlöken och häll i tomaterna, tillsätt buljongtärningen. Låt puttra i 10 min. Smaka av med salt, peppar och örtkryddor. Hacka under tiden sa...

40 min
4-6

Sätt ugnen på 225 grader Skala och skiva kålrabbin. Koka dem i vatten och salt tills de blir “böjbara”. Tar inte många minuter, men beror på hur tjocka skivorna är. Lägg dem i en form och fördela v...

50 min
4

Värm ugnen till 200 grader. Pajdeg Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, c...

55 min
8-10

Skär av den nedre delen på sparrisen. Skala sparrisarna noggrant, börja cirka 3 cm från toppen. Koka sparrisskalen i buljongen i cirka 5 minuter. Sila av skalen och ställ buljongen åt sidan. Skär av s...

4

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Låt den rinna av och blanda med oljan. Blanda i citronsaft, lök, halverade tomater och spenat. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp salladen på ett...

4

Anka: Sätt ugnen på 175 grader. Snitta fettkappan i ett rutmönster. Salta och bryn med fettkappan neråt 4-5 min tills den fått fin färg. Vänd och stek färdigt i mitten av ugnen tills innertemperaturen...

4-6
5

1. Skala potatisen och tärna i 1 cm stora kuber. Råstek potatisen i hälften av oljan och smöret i en stekpanna. Under tiden, skär upp köttet i lika stora tärningar och finhacka löken. 2. Stek först...

37 min
4
1

Skär purjolöken och den gula löken i stora bitar. Täck kycklingen med vatten och låt koka tillsammans med purjon, gula löken, vitlöken, rosmarin, timjan, dragon och gurkmeja till dess att kycklingkö...

1

Tärna potatisen, löken, köttet och korven och stek bitarna i smör i en stor stekpanna. Stek i omgångar om du bara har en liten panna. Smaka av med salt och peppar. Vill du gräddstuva pytten lägger du...

4
1

Gör så här: Vispa smör och socker i 5 minuter i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda i vattnet och mjölet och knåda ihop degen utan att överarbeta den. Du kan också blanda al...

50 min
4
1

Balsamvinägersås: Finhacka löken och sautera den i lite olja. Tillsätt vatten, vin, fond och balsamvinäger. Låt koka till såsen har reducerats till ca 2,5 dl. Sila såsen och smaka sedan av med salt,...

4
1

Sätt ugnen på 225ºC. Blanda alla ingredienser till marinaden och smaka av tills det blir en behaglig smakkombination av sött och starkt. Testa dig fram till vad du tycker är gott. Rulla och dop...

4

Sås: Skala löken. Skär lök och plommon i bitar (kärnorna kan vara kvar eftersom såsen ska silas) Fräs löken i 1 msk smör 1-2 minuter. Tillsätt plommon, råsocker, portvin, kalvfond och vatten. Skiv...

4

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.