Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Recpet på ankbröst av Per Morberg

När mästerkocken Per Morberg lagar ankbröst penslar han dem med en honungsglaze så att ytan blir krispig och ankköttet mört och läckert rosa. Den perfekta innertemperaturen på anka enligt Per Morberg är 60 grader för ett rosa kött, och om man föredrar medium 65 grader. Goda tillbehör till ankbröst är bland annat hasselbackspotatis, rostad potatis och rotrukter, eller som i Per Morbergs recept på ankbröst – en rotselleripuré! Prova också att tillaga ankbröst och servera en god rödvinssås till som passar perfekt till vilttonen i ankbröstet. En annan riktigt klassisk rätt är ankbröst med apelsinsås, eller Anka á L’Orange som det heter på franska varifrån rätten härstammar. Lite tidskrävande men väl värt besväret!


Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Koka upp köttet en gång i kallt vatten för att blanchera det. Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten. Skala och skölj gr...

1 h 30 min
4
10

Salta, peppra och bryn kotletterna gyllenbruna i smör i en järngryta. Skala och skär rotfrukter och lök i bitar och låt dem bryna med kotletterna på slutet. Tillsätt buljong, lagerblad, vitpepparkorn,...

3 h
4

Lägg ut 4 väl tilltagna foliebitar på arbetsbänken. Häll sedan på lite olja. Skiva potatisen tunnt och fördela på folien. Blanda finhackade ägg, gräslök, dill rödlök och matjessill till en marinad...

30 min
4

Stek haricots verts och strödröd i olivolja i ca 5 min. Vänd då och då så det inte bränns. Sänk värmen vid behov. Lägg över i en ungsfast form. Strimla moroten med en potatiskalare jämt över det he...

20 min
4
2

Kalvsteken: 1. Bind upp kalvsteken med steksnöre. Lägg steken samt kryddor och glögg i en plastpåse i kylen över natten. Minst i 8 timmar. 2. Sätt ugnen på 150 grader. 3. Ta ut steken ur marinaden...

4
1

Ugn: 250/200° Smält fettet och fördela hälften på botten av en ugnssäker form eller liten långpanna. Lägg skalade potatisklyftor i formen. Stek i 250° mitt i ugnen i ca 5 minuter. Dela kycklinge...

4

Krossa kakorna och blanda med smöret. Tryck ut i en springform och ställ i kylen. Koka upp vispgrädde och gelesocker i en kastrull i 30 sekunder. Mosa hallon med philadelphiaost och blanda i grädd...

6-8

Sätt ugnen på 225 grader Rengör fläskfiléen och skiva den. Bryn fläskfiléen i stekpannan och peppra med svartpeppar Lägg fläskfiléen i en ugnssäkerform Stek champinjonerna och lägg dessa över fl...

30 min
2-4
85

Skala auberginerna och skär dem i centimetertjocka skivor. Lägg skivorna på en smord plåt. Pensla dem med olivolja och salta.Sätt in dem iugnen i 225 grader i ca 20 min. Skala och hacka lök och vit...

1 h 30 min
4
49

Skölj fisken under rinnande vatten. Blanda saltet med saften från den halva citronen, så att saltet blir fuktigt. Gnid in fisken med saltet, skär fisken i kuber. Koka upp fiskbuljongen tillsätt p...

4
22

Baka degen precis som när du gör en vanlig bulldeg! Torrjäst: Blanda torrjästen med övriga torra ingredienser. Smält smöret och värm tillsammans med mjölken till ca 40grader (lite över fingervarmt...

1 h 45 min
20
21

Dela botten i två delar. Första botten: Bred på leverpastej jämt över botten. Fyllning: Vispa 3 dl vispgrädde, inte för hårt, det ska mer saker i. Rör ner nästan hela paketet räkost i grädden,...

18

Blanda mjöl, bakpulver, salt i en bunke. Tillsätt matfettet skuret i små bitar. Finfördela med fingrarna till en grynig massa. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt till en smidig deg. Kavla ut deg...

1 h
4
17

Skär bort stocken från blomkålen och dela för hand kålen i stora buketter. Skär bort stjälken/stocken från varje stor bukett och fortsätt bryta till mindre buketter tills de inte har större yta än en...

45 min
8
15

Fördela chipsen i en långpanna. Fräs köttfärsen och krydda, häll över vatten och ha i köttbuljongstärningen och den hackade vitlöken. Koka tills vattnet dunstat, fördela över chipsen. Hacka grönsak...

45 min
6
14

Lägg torskfilén i en smord form. Salta lätt och droppa över citron. Skiva och stek löken gyllenbrun. Fördela löken över fisken. Vispa ihop övriga ingredienser och häll över fisk och lök. Ugn: 200 gra...

30 min
4
12

Blanda köttfärsen med salt och peppar och eventuellt andra kryddor. Prova dig fram till hur stor klick köttfärs du ska ta för att det ska fylla stekpannebotten efter att den är utkavlad. Ta en re...

10-12
12

Ugn 200º. Bryn löken mjuk och glansig i stekpannan. Blanda köttfärs, löken, ägget, ströbröd, mjölk och kryddorna i en bunke, blanda om väl. Om smeten är för hård tillsätt mer mjölk, låt stå ett ta...

4-5
11

Stick en massa hål i köttet med tex. en stekgaffel. Blanda samman sockret med kryddorna och massera in i köttet.. Täck sedan över köttet med gladpack och lägg köttet i en stekgryta med lock eller en...

5-6
11

Blanda samman degen till pizzabotten som en vanlig jäsdeg. Låt jäsa i 60 minuter. Sätt in en plåt i ugnen i 250 grader. Dela degen i fyra delar och kavla ut dem till platta rundlar. Lägg öve...

4
10

Sätt ugnen på 250 grader. Skala och hacka löken. Bryn löken och köttfärsen, strö över mjölet och rör om. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, salt och peppar. Låt koka på svag värme i ca 10 minuter....

4
10

Riv blomkål fint och micra i fyra-fem minuter. Blanda i lite brödkryddor, mozzarellan och ägget. Smeta ut på bakplåtspapper och strö över persilja och oregano. Grädda i 12-15 minuter i 230 grader. Fyl...

10

Ugn 200º. Smula jästen i degbunken. Värm mjölken, fingervarmt. Rör ner mjölken i bunken och rör om tills jästen har löst sig. Blanda ner ägget, salt, strösocker och kardemumman. Rör ner mjölet o...

10

Ugn 225º. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Skär kasslern i tärningar och strimla purjolöken under tiden. Blanda grädde, crème fraiche, chilisås och mango chutney i en skål. Salta...

5-6
9

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.