Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Renstek med portvinssås, västerbottenskroketter, linser med svamp och svartkål

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Perfekt och lyxig bjudmeny där du kan förbereda allt dagen före. Istället för renstek passar det att göra den här rätten med stek från rådjur, hjort eller älgkalv. Du får en oerhört god och mustig sås. Hittar du inte svartkål i din butik så kan du ta savojkål eller grönkål istället. Panko ströbröd hittar du på den asiatiska hyllan i butiken. Det blir välditgt fin frasig yta, men självklart kan du doppa dem i vanligt ströbröd istället.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 80 grader.
  2. Bind upp steken om den inte är nätad.Koka upp vin, portvin, soja, vatten, stjärnanis, pepparkorn, vitlök, lök och timjan i en ugnssäker gryta. Lägg ner köttet och stick in en termometer i tjockaste delen. Koka upp. Sätt på locket och ställ grytan längst ner i ugnen. Du kan självklart även låta det sjuda försiktigt på svag värme på spisen. Vänd köttet några gånger under tiden. Låt sjuda tills innertemperaturen är 62-65 grader.
  3. Låt köttet svalna i buljongen. Ta upp köttet. Sila buljongen och koka ihop tills ca 3 dl återstår. Skumma väl under tiden och sila igen. Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare några minuter. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Smaka av med salt och peppar om det behövs. Skiva köttet tunt. Hit kan förberedas. Vid servering. Värm köttet försiktigt under folie i 150 grader och värm såsen.
  4. Linser med svamp: Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Låt dem rinna av. Stek svampen i smör, salta och peppra under tiden. Blanda ner svampen i de kokta linserna. Smaka av med salt och peppar. Hit kan förberedas. Värm linsblandningen före serveringen.
  5. Svartkål: Skölj kålen väl och skär bort de grova nerverna och strimla kålbladen fint. Halvera vitlöksklyftan och gnid in stekpannan med halvorna. Hetta upp olivolja och vitlökshalvorna. Fräs kålen tills den börjar mjukna. Smaka av med salt. Ta bort vitlöken. Hit kan förberedas. Värm svartkålen före servering.
  6. Västerbottenskroketter: Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa den med stöt eller elvisp. Blanda ner smör och finriven västerbottensost. Smaka av med salt. Låt svalna eller gärna kallna helt. Forma bollar, ungefär lika stora som pingisbollar, av moset. Lägg dem på en skärbräda. Doppa dem sedan i vetemjöl, söndervispade ägg och till sist panko ströbrödet. Hetta upp oljan till 175 grader. Fritera bollarna några minuter tills de har fått fin färg. Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av. Hit kan förberedas. Värm dem i ugnen i 175 grader ca 10 minuter före servering.
  7. Servera skivad renstek med portvinssås, linsröran, svartkål och västerbottenskroketter.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.