Det här är en kaka som för tankarna till Italien. Den är krämig och lite mer vuxen i smaken.
Instruktioner
- Blötlägg russinen i konjak och låt dem gärna stå över natten.
- Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta citronen och riv skalet med ett rivjärn. Separera äggulor och äggvitor. Rör samman, vispa inte, ricotta, äggulor och citronskal.
- Rör ner socker, pinjenötter och mjöl i ricottablandningen. Blanda väl.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i ricottasmeten.
- Kläm fast bakplåtspapper i botten på en springform, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
- Grädda ca 40 minuter. Låt kakan svalna helt innan du skär den i bitar. Sikta över lite florsocker före servering.
- Istället för ricottaost kan du använda kesella, 10 %. Tillsätt i så fall ytterligare 1 msk vetemjöl. Du kan även byta russinen mot hackade torkade aprikoser. Följ för övrigt grundreceptet ovan.
Publicerat den
8 januari 2008
Liknande recept
Skriv kommentar