Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rimmad oxbringa

Rimmad oxbringa är en av svensk husmanskosts paradrätter. Köttet är rikt på bindväv och insprängt fett och passar utmärkt att koka under lång tid, där spadet blir en perfekt buljongbas till såsen. Klassiska varianter på såser är pepparrotsås och senapsås, givetvis med oxbringa och rotmos som ackompanjemang. När det gäller smaksättning i långkoket är lök, pepparkorn och lagerblad grunden i en klassisk anrättning, men den som gillar att experimentera kan hitta nya smakupplevelser genom att tillsätta till exempel vitlök, ingefära, chili, öl eller helt andra kryddningar. Det är vanligare att du hittar rimmad oxbringa i köttdisken än färsk, men har du turen att hitta det senare kan du som i Texas låta grilla oxbringan långsamt i grillen.


Färsk oxbringa, skölj och lägg i kastrull med vatten som täcker köttet. Ta ur bringan och koka upp vattnet med lite salt. Lägg bringan i det kokande vattnet och skumma efterhand. Tillsätt kryddor och...

3 h
6-8

Skölj oxbringan ordentligt och lägg den i en rymlig kastrull med vatten så det täcker. Koka upp och skumma och lägg i moroten och vitpepparkornen. Koka mycket långsamt i ungefär 3 timmar, eller...

4

Koka upp vatten med lagerblad och pepparkorn. Täck bringan med vatten och sjud ca 2 1/2 tim tills köttet känns mört. Lägg bringan i press i kyl ca 8 tim. Skiva bringan i 10 bitar, 4 cm breda och 13 cm...

14 h
10

Skiva den kokta oxbringan i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg rotfrukterna i en ugnssäker form och pensla dem med olivolja. Strö över rosmarin. Sätt in formen mitt i ugnen i 225°C, ca 20 min. Bräck...

4

Koka upp köttet. Häll ut vattnet och fyll på nytt. Koka upp igen tillsammans med lagerblad och hela pepparkorn. Låt sjuda på svag värme under lock cirka 3 timmar eller tills köttet känns mycket mört....

4

Oxbringa: Lägg oxbringan i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka bringan tills den är mör, ca 2½ timme. Låt kallna. Blomkålscrème: Ansa och skär blomkålen i mindre bitar. Koka de...

4

Skala och koka potatisen, mosa den eller kör med elvisp tillsammans med smöret, späd med grädde och mjölk, smaksätt med salt och peppar. Skär köttet i mindre bitar och värm det i micron. Blanda ner...

30 min
4
1

Skär köttet i lagom stora "grytbitar", inte för små. Lägg i en stor gryta och fyll på vatten så att det täcker ordentligt. Koka upp och skumma av. Lägg i pepparkornen. Låt skjuda tills köttet är halvf...

8

Blanda kesellan med senapen. Smaka av med salt och peppar. Skär oxbringan och alla skalade grönsaker i cirka 2x2 cm stora tärningar. Koka oxbringan och grönsakerna i buljongen från oxbringan, c...

4

Med rått saltkött t ex rimmad oxbringa: Koka köttet mört i 1 l vatten 1-1 ½ timme. Tärna köttet och lägg i buljongen. (Jag brukar köpa större bit så att det räcker till att ena dagen äta oxbringa...

1 h 30 min
4-5

Putsa bort fett och senor och skär köttet i små tärningar ca ½ cm. Låt vatten koka upp i en stor kastrull. Lägg i köttet och låt sjuda ca 20 minuter tills köttet börjar kännas mört. Ta bort skumm s...

4

Tärna alla rotsaker ( för att minska koktiden ) och koka i kort spad under lock till de precis är mjuka. Kokningen kan ske i vatten eller utspädd fond. Stöt rotsakerna med en rotsaksstöt och forts...


Blanda ingredienserna till lagen i en stor form och rör runt ordentligt, lägg köttet med ena sidan ner i formen. Ställ in det i kylen. Själva rimningen tar 2-3 dagar och efter halva tiden vänder du...

3 d 1 h 30 min
3

Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna rotfrukterna. Tärna fläsket. Fräs allt i olja. Tillsätt tomatpuré, buljong och kryddor. Låt sjuda under lock ca 15 minuter. Tillsätt bönor och persil...

2
2

Tina räkorna, om de är frysta. Skala dem och förvara i kylen. Skär torskryggen i fyra bitar. Blanda rimmlagen i en bunke och rör runt så saltet och sockret löser upp sig i vattnet. Lägg i torskbita...

1 h 30 min
4
1

Putsa köttet och lägg det i en gryta. Häll på kallt vatten, koka upp och skumma av ordentligt. Lägg i rotfrukterna och löken. Tillsätt salt och kryddor. Låt sjuda tills köttet är mört, tar 1½-2 timmar...

4

Tina fisken om den är fryst. Blanda salt och socker med vattnet och rör om så att det löser sig. Lägg fisken i saltlagen, låt den ligga i lagen ca 12 timmar. Sätt ugnen på 225°C. Sätt in en plåt...

6

Skölj ärterna och lägg dem i en bunke. Häll på så mycket vatten att det täcker. Ställ svalt ca 12 tim. Häll upp ärterna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt dem rinna av. Skala...

6
1

Koka upp 2 liter vatten i en rymlig gryta. Lägg ner läggen och tillsätt kryddorna samt löken i bitar. Koka upp och sjud under lock tills köttet lossnar från benen, 1¼-1½ timme. Skala kålrot oc...

4

Skär fläsket i skivor, skär skivorna i strimlor och stek fläsket knaprigt. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Blanda tagliatellen med pesto, lägg upp på varma tallrikar och servera...

2

Skölj spenaten noggrant och skär den i strimlor till spenatyoghurten. Vänd ner den i yoghurten och smaksätt med vitlök, salt och svartpeppar. Sätt ugnen på 275°C. Skär fläsket i bitar och stek...

4
1

Sätt på ugnen. Gör först pannkakssmeten: Häll mjöl och salt i en skål med höga kanter. Vispa ned mjölken lite i sänder för att få klimpfri smet. Använd gärna elvispen. Vispa därefter ner äggen....

40 min
4
26

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en långpanna. Tärna fläsket. Bryn det i ugnen ett par minuter. Vispa samman ägg, mjölk, mjöl och salt.Häll smeten över fläsket i långpannan. Grädda mitt i ugnen i ca 45...

6
15

Sätt ugnen på 225 grader. Skär fläsket i tärningar och hacka löken, bryn det i en stekpanna. Lägg över fläsk- och lök i en bakpappersklädd långpanna. Vispa ihop pannkakssmeten och slå den över lök...

20 min
4
11

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.