Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rimmad torsk

Rimmad torsk är en riktigt god rätt som passar både om man vill lyxa lite på en vardag eller slå på stort när det vankas fest! Torsk är en fantastisk matfisk om man tillagar den på rätt sätt. Att rimma torsken betyder att man låter fisken ligga på salt i några timmar eller gör en rimlag där den får ligga och dra åt sig salt och smaker. Köttet får då en fastare konsistens och med rätt temperatur vid tillagning riktigt smälter köttet i munnen. Rimmad torsk med bacon är en oväntad men delikat kombination och borde testas av alla som äter kött. Söta ugnsrostade rödbetor är också ett underbart gott tillbehör. En annan fantastiskt god smakkombination tillsammans med rimmad torsk är pepparrot. Prova till exempel att göra en krämig sås. Du kommer inte att bli besviken!


Tina räkorna, om de är frysta. Skala dem och förvara i kylen. Skär torskryggen i fyra bitar. Blanda rimmlagen i en bunke och rör runt så saltet och sockret löser upp sig i vattnet. Lägg i torskbita...

1 h 30 min
4
1

Tina fisken om den är fryst. Blanda salt och socker med vattnet och rör om så att det löser sig. Lägg fisken i saltlagen, låt den ligga i lagen ca 12 timmar. Sätt ugnen på 225°C. Sätt in en plåt...

6

Blanda vatten och salt och dela torskfilén i fyra bitar, rimma dem i lagen i 10 minuter. Bryn torskbitarna i stekpanna på skinnsidan. Pepparrotscrème: Blanda ingredienserna till crèmen och smaka...

3 h
4

Sätt ugnen på 110º. Skär fisken i 4 bitar, strö över saltet och sockret och låt bitarna ligga i rumstemperatur i ca 40 minuter i en plastpåse. Skala potatisen, schalottenlöken och kålrötterna. Skä...

4

Strö grovt salt över fiskbitarna. Låt stå i kylskåpet 1 timme. Skölj av bitarna i kallt vatten och klappa torra. Pensla fisken med olja. Halstra i ca 3 minuter på vardera sidan. Servera med...

4

Blanda vatten och salt och dela torskbitarna i 4 bitar. Rimma den i lagen i 10 minuter. Koka under tiden potatisen i lättsaltat vatten. Tag upp torskbitarna och torka av dem med lite hushållsp...

45 min
4
5

Tina torskryggen om den är fryst. Blanda salt och socker med vattnet och rör om så att det löser sig. Lägg fisken i saltlagen och låt den ligga i lagen 1 timme. Koka rödbetorna med skal tills de är...

4
2

Fisk: Blanda vatten, socker och salt, rör tills allt lösts upp. Lägg torsken i lagen. Låt dra i rumstemperatur, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 150 grader. Potatispuré: Skala och tärna sötpotatisen...

4

Sjud potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Passera eller pressa potatisen, blanda med smör under kraftig vispning. Rör i varm gräddmjölk till rätt konsistens. Smaka...

4

Sätt ugnen på 200 grader. Tina torsken. Krydda torsken med salt och lägg den i en ugnssäker form. Låt den rimma ca 10 minuter. (Det gör att torsken blir extra saftig) Sätt in torsken mitt i ugne...

4

Sätt ugnen på 120 grader. Skrubba citronen. Riv skalet, pressa juicen (spara till senare). Blanda vatten, salt och citronskal. Rimma torsken i lagen 15 minuter. Skala och skär potatisen smått. S...

6

Salta torsken och låt den stå framme ca 15 minuter medan du kokar moset, så rimmas fisken lätt. Blomkålsmos: Dela blomkålen i mindre bitar. Koka buketterna mjuka i lättsaltad mjölk ca 10 minuter....

4

Salta fisken. Låt den stå och rimma i rumstemperatur ca 15 minuter (den blir saftigare då). Blomkålsmos: Bryt blomkålen i mindre buketter. Koka dem mjuka i lättsaltad mjölk (½ tsk) ca 10 minuter....

4

Rimma torskfiléerna. Blanda salt och socker. Varva torsk och saltblandningen i en skål. Täck över med plastfolie och ställ i kylen cirka 2 timmar. Hacka de soltorkade tomaterna fint. Vispa crème fr...

4
1

Blanda samman alla ingredienser och rör om väl. Smaka av med salt och ev lite socker. Låt stå svalt en stund före serveringen....

4
1

Börja med att göra en salsa Verde, grön sås. Hacka persilja, basilika och mynta. Hacka sedan vitlök, kapris, sardeller, mängd efter tycke och smak. Blanda samman allt i en skål, häll i lite vinäger,...

4

Värm ugnen till 175 grader. Tärna och knaperstek fläsket, låt rinna av på ett hushållsspapper, spara fettet i stekpannan. Klyv, skölj strimla purjolöken. Fräs den i smör, i en annan stekpanna, u...

30 min
2

Skala och tärna potatisen grovt. Lägg i en kastrull, täck precis med vatten, salta och klicka ner matfettet. Koka potatisen mjuk. Skölj och skiva purjolöken. Ansa sockerärterna. Blanda samman lö...

4

Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Koka upp vatten och buljongtärningar. Hetta upp olja i en vid panna. Fräs lök och vitlök några minuter. Häll i buljongen och låt den sjuda någon...

4
9

Baconlindad torsk: Tina 400 g torsk och skär den i 4 lika stora bitar. Salta och peppra torsken och linda in den med bacon. Krydda utanpå baconet. Stek mitt i ugnen på 250 C i ca 10 min. Sås: Bry...

45 min
4
5

Lägg torsken i en smord ugnsform. Krydda med salt och citronpeppar. Strö över hackad rödlök och kräftstjärtar, tillsätt även spadet från kräftstjärtarna. Häll över grädden. Se till att vätskan täcker...

20 min
4
4

Blanda ingredienserna till lagen i en stor form och rör runt ordentligt, lägg köttet med ena sidan ner i formen. Ställ in det i kylen. Själva rimningen tar 2-3 dagar och efter halva tiden vänder du...

3 d 1 h 30 min
3

Krydda fiskfileérna runt om med sockret och saltet. Koka upp fiskbuljongen i en gryta och lägg ner fileérna i buljongen, låt allt koka upp och ta genast grytan från värmen. fisken får inte koka sönder...

4
3

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsfast form. Skiva purjolöken och lägg i botten på formen och lägg torskfilén ovanpå. Salta och peppra efter smak. Rör ihop grädde, mjöl och kaviar och slå d...

30 min
4
3

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.