Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ripans krispiga mandelpotatisboll

(1 kommentar)  
 • Serverar: 4 portioner
 • Tid: 1 timme
Skriv ut

Perfekt som starter eller som gott tillbehör till kött, fisk, fågel eller veggie.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Skala mandelpotatisen och koka den färdig i en kastrull med lättsaltat vatten. Mandelpotatis kokar färdigt väldigt fort, eller snarare exploderar sönder, så koka försiktigt och dra av kastrullen på plattan redan efter 15 minuter och låt potatisen ligga kvar i vattnet tills de är mjuka.
 2. Stöt eller vispa sönder potatisen och tillsätt varm grädde och smält smör. Rör ihop till ett fluffigt mos.
 3. Skira därefter äggen, dvs. dela på äggvita och gulor, gulorna rörs ned i moset och vitorna sparas till paneringen.
 4. Fräs upp baconet och smaksätt moset med det. Repa timjanskvisten och rör ned bladen i moset, smaka upp moset med salt och svartpeppar. Kyl därefter ned moset helt.
 5. När moset har kallnat så rullas det till bollar i lagom storlek till antalet gäster som skall äta det. Dubbelpanera därefter bollarna, först i mjöl, sedan i uppvispad äggvita och sist i Panko (japanskt ströbröd). Kyl bollarna igen (hit kan man förbereda redan dagen innan middagen) , förvaras överplastade i kyl fram till friteringen.
 6. Servering: Värm upp oljan, helst i fritös, alternativt i kastrull, tänk dock på att ha ett lock vid sidan om ifall det blir för varmt och börjar brinna! Täck då kastrullen med locket så kvävs elden, använda absolut inte vatten på brinnande olja, då exploderar det och konsekvenserna kan bli livsfarliga. Men bäst är att ha en digitaltermometer för att kontrollera oljans temperatur. Värm oljan till 165 grader, fritera bollarna i ca 5 minuter eller tills de har fått fin färg.
 7. Lägg upp på hushållspapper så överblivet fett kan rinna av. Servera omedelbart eller varmhåll i 100 grader varm ugn upp till 30 minuter.
 8. Smaklig måltid!

Liknande recept

Kommentarer (1)

 • daga1 21 januari 2009

  Verkar vara supergott..Bra med äggvita att panera med först...

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.