Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ris à la mande med björnbär och lakrits

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Danskarnas version av ris à la Malta är mycket bättre än den svenska. Med lite lakrits och björnbär blir den ännu godare.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Stöt turskiska pepparn i en mortel till ett fint pulver.
  2. Mät i en tjockbottnad kastrull upp vatten salt och ris. Koka upp, sänk sedan temperaturen, på med locket och låt koka i 10 minuter. Tillsätt mjölken, rör om och ge allt ett snabbt uppkok igen, och lägg i en vaniljstång snittad på längden. Nu ska gröten puttra på låg värme i 40 minuter under lock, utan omrörning, tills riset har svällt ordentligt.
  3. Fiska upp vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda ner i gröten tillsammans med 2 tsk socker.
  4. Kyl den ordentligt innan nästa steg (detta kan göras dagen innan servering).
  5. Värm de frusna bären separat med citronsaft, lite socker efter tycke och smak och strö i lakritspulver.
  6. Det är gott om de saftar sig, men blir vackrast om bären inte kapsejsar fullständigt. Låt även detta svalna.
  7. Skålla och skala mandlarna och hacka dem grovt, det ska vara lite tuggmotstånd.
  8. Vispa grädden pösig med ytterligare 2 tsk socker och vänd försiktigt ner den i den kalla gröten tillsammans med de hackade mandlarna.
  9. Fördela i portionsglas och knacka glasen lätt i bordet för att få en jämn yta. Toppa glasen med bären och låt desserten stå till sig i 2 timmar innan servering.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.