Danskarnas version av ris à la Malta är mycket bättre än den svenska. Med lite lakrits och björnbär blir den ännu godare.
Instruktioner
- Stöt turskiska pepparn i en mortel till ett fint pulver.
- Mät i en tjockbottnad kastrull upp vatten salt och ris. Koka upp, sänk sedan temperaturen, på med locket och låt koka i 10 minuter.
Tillsätt mjölken, rör om och ge allt ett snabbt uppkok igen, och lägg i en vaniljstång snittad på längden. Nu ska gröten puttra på låg värme i 40 minuter under lock, utan omrörning, tills riset har svällt ordentligt.
- Fiska upp vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda ner i gröten tillsammans med 2 tsk socker.
- Kyl den ordentligt innan nästa steg (detta kan göras dagen innan servering).
- Värm de frusna bären separat med citronsaft, lite socker efter tycke och smak och strö i lakritspulver.
- Det är gott om de saftar sig, men blir vackrast om bären inte kapsejsar fullständigt. Låt även detta svalna.
- Skålla och skala mandlarna och hacka dem grovt, det ska vara lite tuggmotstånd.
- Vispa grädden pösig med ytterligare 2 tsk socker och vänd försiktigt ner den i den kalla gröten tillsammans med de hackade mandlarna.
- Fördela i portionsglas och knacka glasen lätt i bordet för att få en jämn yta. Toppa glasen med bären och låt desserten stå till sig i 2 timmar innan servering.
Publicerat den
21 januari 2009
Liknande recept
Skriv kommentar